Cesty za jídlem – Masopust
Období půstu před Velikonocemi trvá 40 dní. Vychází nejen z náboženství, ale také z historických nutností. Končící zima, tenčící se zásoby. Je to logický konec kolo běhu, konec roku, stav před jarem.
Postíte se?
Dnes se lidé postí jen výjimečně. Někdo z tradice na Štědrý den, někdo drží půst na Velký pátek. Jiný naopak drží půst každý pátek a připravuje bezmasé jídlo. To je mimochodem skvělý způsob jak zajistit, aby alespoň jednou v týdnu byla na stole ryba!
Masopust
Ale i doba masopustu má své tradice. Možná jste někdy navštívili obchůzku maškar třeba na Veselém kopci. Možná jste z Vysočiny, kde maškary obcházejí ve vesnicích každoročně pravidelně. K takové masopustní veselici patří nejen koblihy, ale také stopečka pálenky. A samozřejmě zabíjačka a pochoutky z ní.
V zahraničí se pořádají karnevaly. Slovo známe a užíváme, že? Ale možná je překvapení jeho původ. Pochází z latinského carni – což znamená maso. A slovo vale zase pryč. Tedy konec masa. A jsme zas u půstu.
40 dní bez masa?
A to je výzva! Nemusíte být věřící. Nemusíte vyznávat půst. Ale může to být dobrá zkouška do života. Vždyť co je to 40 dní? Docela krátká doba. Nebo ne? Třeba jste sami koketovali s otázkou vegetariánství. Třeba je tohle cesta, jak si to jednoduše vyzkoušet.
Mých 40 dní
Sama jsem se rozhodla to vyzkoušet. Manžel byl pro, netrvá na mase, má rád jídla jako je smažený květák, takže jsme si řekli, že to zkusíme. Vždyť co je to 40 jídel? Pěkná fuška! Vymyslet 40 různých pokrmů bez masa bylo skutečně náročné.
Trošku jsme byli nuceni švindlovat, a to při nedělní návštěvě rodičů. Vyšli jsme z toho, že je neděle a že si prostě v neděli dopřejeme. Manžel byl nadšen – maso mu už druhý týden totiž opravdu začalo chybět! Mně ne, já jsem byla mnohem tolerantnější k absenci masa. Přesto jsem měla pocit, že můj jídelníček potřebuje pestrost. A guláš…
Byla to velká zkušenost a taky trošku zkouška vůle. A kreativity. Sama za sebe říkám, že bych zvládla i více. A zvládla bych bezmasé jídlo častěji – a to i manžel. Ale ani jeden z nás nejsme natolik odhodlaní, abychom se stali vegetariány. A proto obdivuji všechny, kdo maso nejedí, už jen pro to, že sestavit jejich jídelníček musí dát neskutečnou práci, aby nezačal nudit a strávník nebyl ošizený.