Domácí sádlo
Když na sádle uvaříte guláš nebo vepřo knedlo zelo, uvidíte, že Vám bude chutnat úplně jinak. A co teprve chleba se sádlem a cibulkou?
Potřebujete:
- 500g syrového sádla, nejlépe hřbetní
- sůl
- celý pepř, nové koření, bobkový list, hřebíček, jablko, cibule, skořice dle chuti a zvyku
Postup:
Nejprve sádlo pokrájíme na malé kousky, které vložíme do kvalitního kastrolu a podlijeme malém množstvím vody. Můžeme trochu osolit. Na mírném plameni asi hodinu škvaříme, což znamená že se tuk postupně vypéká, tvoří se škvarečky. Pokud máme rádi voňavější sádlo, přidáme do kastrolu jablko, pokud začínají škvarky průsvitnět můžeme přidat některé uvedeného koření.
Když škvarky zezlátnou, přelijeme sádlo do nádoby, pokud chceme vyndáme škvarky děravou naběračkou a můžeme je sníst s čerstvým chlebem. Pokud jsme použili nějaké koření, sádlo přecedíme.
Hotové sádlo necháme v chladu ztuhnout. Dobře vypečené a uchované sádlo vydrží i několik týdnů.