Dýňová polévka
Jedním z nejoblíbenějších podzimních jídel je dýňová polévka. Obsahuje vitamíny, minerální látky a karoten.
Na Tradiční dýňovou polévku potřebujeme:
Dužinu ze středně velké dýně, 2 lžíce másla, 2 malé nakrájené cibule, 1 lžíce sušené nakrájené celerové natě, 1 nakrájená brambora, 2 hrnky drůbežího vývaru (může být masox), 1 hrnek steril.rajčat, 1 hrnek mléka, špetka sušeného tymiánu, špetka mletého pepře, 1 bobkový list, sůl, citrónová šťáva, zelená petrželka, opečené chlebové kostky (krutony), 1 bílý jogurt
Postup:
Dužinu dýně, bez semínek nakrájíme na kostičky a povaříme v malém množství vody, poté rozmačkáme nebo rozmixujeme. Na mírném ohni rozpustíme máslo, přidáme pokrájenou cibuli, bramboru, celer a mícháme několik minut. Poté přidáme dýni, rajčata, koření a vývar. Pomalu vaříme v přikrytém hrnci 30 minut. Vyjmeme bobkový list, polévku rozmixujeme a zředíme mlékem na požadovanou konzistenci. Polévku necháme přejít varem a dochutíme citrónovou šťávou.
Polévku podáváme teplou s chlebovými krutony. Můžeme ozdobit lžičkou jogurtu a petrželkou.
1 Comments Hide Comments
Comments are closed.
[…] Objevují se koncem léta a na podzim jejich přítomnost vrcholí. Dýně zdobí okna a vstupní dveře snad v každém městě. Dokutálí se kamkoliv, na parapety, na římsy, do nádob i podél chodníků. Jejich užitek nalezneme i v kuchyni. […]