Grilovaná ryba s citronem a tymiánem
Rychlá příprava, jednoduchý postup a skvělá chuť.
Potřebujeme na rybu:
- ryby o váze 1 – 2 kg
- olivový olej
- 3 citrony
- 1 větvička tymiánu
- sůl, mletý pepř
Potřebujeme na dip:
- 1 avokádo
- 6 ančoviček
- 1 stroužek česneku
- 4 lžičky vinného octa
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce najemno nakrájené petrželky
- 2 lžíce najemno nakrájené pažitky
- 2 lžíce najemno nakrájeného koliandru
- 1 lžíce najemno estargonu
- 125ml majonézy
- sůl
Postup:
Nejprve si připravíme Dip. Ančovičky utřeme do hladké pasty a poté rozmixujeme s ostatními surovinami a podle chuti osolíme.
Připravíme gril na přímo grilování, to znamená, že se rybu bude opékat nad přímým žárem.
Rybku zevnitř i zvenku bohatě potřeme olejem, osolíme, opepříme. Dovnitř ryby vložíme polovinu koleček citronu, tymián a dutinu zajistíme párátky.
Pokud máme grilovací kleště na ryby, vložíme do nich a ještě na rybu položíme zbytek koleček citronu a tymianu.
Grilujeme z obou stran, celkem asi 12 minut, otočíme jen jednou. Správně opečená ryba by měla být na několika místech opálená a propečená. Podáváme s polovinou citronu, zeleninou a dipem.
Tip: Tento dip se skvěle hodí i na saláty, pouze ho trochu naředíme s vodou.