Krapfen s jedlými kaštany
Masopustní období přináší spoustu skvělých receptů, mezi oblíbené pečivo patři koblihy, zkuste je tentokrát připravit trochu jinak.
Suroviny:
- 1kg hladké mouky
- 200g cukru
- 20g soli
- 2ks vanilkového cukru
- 50g kvasnic
- 100g másla
- 6ks žloutků
- 800ml plnotučného mléka
- 1 dcl rumu
- nastrouhaná citrónová kůra
- 300g pečených kaštanů
- smetana
Postup:
Nejprve si připravíme kynuté těsto, na které použijeme 1kd mouky, kvasnice, sůl, cukr, máslo, žloutky, vanilkové cukry, rum, citrónovou kůru a asi 1/2l mléka. Vypracujeme středně tuhé těsto, které necháme odpočinout. Mezitím si připravíme náplň.
Náplň vyrobíme tak, že nejprve uvaříme kaštany s mlékem (300ml), smetanou (100ml), cukrem (80g), špetkou soli. Vaříme zhruba 30 minut. Směs propasírujeme, dochutíme rumem. Pokud je náplň moc hutná, přidáme ještě trochu mléka. Z připraveného kynutého těsta uválíme cca 1 cm vysoké pláty a pomocí vykrajovátka uděláme kruhy, na které klademe lžičkou náplň. Takhle připravené kruhy přehneme na půlměsíce a pevně stiskneme okraje. Takhle připravené koblížky necháme ještě 20 minut odpočívat na vále. Poté smažíme na rozpáleném tiku dozlatova.
Hotové ještě teplé Krapfen pocukrujeme a nabízíme hostům.