Maminky koprová omáčka
Potřebujeme:
- 600g hovězího krku
- 1 cibule
- 1mrkev
- 1 petržel
- stonky kopru bez lístků
- špetka bílého pepře
- sůl
Na omáčku:
- 80g másla
- 80g hladké mouky
- 200ml hovězího vývaru
- 200ml teplého mléka
- šťáva z citrónu
- lžička cukru
- lístky z kopru z 1 svazku nakrájené nadrobno
- 200ml zakysané smetany
Postup:
Do hrnce s 1 litrem vody vložíme maso, zeleninu, pepř, sůl, stonky kopru a vaříme cca 1 hodinu. Po celou dobu vaření musí být maso celé ponořené, podle potřeby tedy dolijeme vodu. Měkké maso vyjmeme a uchováme v teple, vývar přecedíme.
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. V hrnečku rozmícháme teplý vývar s mlékem a pomalu přidáváme k jíšce. Vymícháme do husté kaše a postupně opět přidáváme vývar s mlékem dokud nedosáhneme požadované konzistence omáčky. Omáčku osladíme a okyselíme citrónovou šťávou a povaříme. Poté přidáme zakysanou smetanu s lístky kopru a necháme chvilku odstát.
Nakonec nakrájíme maso na plátky, servírujeme s kynutým knedlíkem nebo vařenými brambory.
Dobrou chuť