Mřížkovaný koláč s rebarborou a jahodami
Suroviny:
- 280g hladké mouky
- špetka soli
- 250g másla
- 2 polévkové lžíce vody
- 2 vejce
- 400g rebarbory
- 200g jahod
- 140g cukru krystal
- 205ml kysané smetany
- 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
- 70g javorového sirupu nebo medu
Postup:
Ve větší misce smícháme, mouku, sůl a máslo na kostičky, směs vypracujeme. Přidáme vodu, vejce a vypracujeme hladké těsto. Misku přikryjeme a dáme do chladničky na 30 minut. Mezitím si oloupeme rebarboru, nakrájíme ji na kostičky, přidáme omyté jahody a posypeme cukrem. Přendáme na síto a necháme odkapat šťávu.
Ze 2/3 těsta si vyválíme ovál a vysteleme s ním vymazanou a mokou vysypanou formu. Takto připravenou formu vložíme do lednice. Zbytek těsta použijeme na mřížkování. Šťávu z ovoce vylijeme, všechno ovoce položíme na vyválené těsto ve formě a rovnoměrně uhladíme.
Smetanu smícháme s medem, vejcem, kukuřičným škrobem a potřeme s ním vršek koláče. Nahoru poklademe plátky těsta to tvaru mřížky.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 40 minut dozlatova.
Tip na podávání: Koláč nejvíce chutná podávaný s vanilkovou zmrzlinou.