Nasávejte inspiraci na vaření v zahraničí
Milujete dobré jídlo a rádi poznáváte nové chutě? Vozíte si z výletů koření, které příjemně polechtalo váš mlsný jazýček a doma s ním zkoušíte něco dobrého uvařit? Máte pocit, že českou kuchyň znáte jako svoje boty a chcete vyzkoušet jiné chutě? Nasajte inspiraci na vaření v zahraničí.
Hurá, můžeme cestovat!
V dnešní době už není problém vycestovat na dovolenou do zahraničí, proč si tam jen užívat odpočinku třeba v podobě koupání v moři, když můžete poznávat i tamní kulturu a gastronomii? Na světě je mnoho míst, která stojí za to navštívit a ochutnat tamní tradiční jídla.
Jaké světové kuchyně jsou TOP?
Francouzská, italská, maďarská, japonská, čínská, mexická i indická kuchyně se pyšní mnoha originálními recepty, na kterých si pochutnávají lidé po celém světě. Mají dlouhou historii a kdo má možnost je vyzkoušet, neměl by váhat. Co je pro tyto kuchyně charakteristické?
Francouzská kuchyně má dlouhou historii
Víte, že právě kuchyně Francie ovlivnila kuchyni snad všech evropských států? Jsou pro ni typické sýry, víno a ryby, každý region má svoji vlastní typickou kuchyni.
Třeba oblast Bordeaux je známá svým vínem a sýry, v Provence se zase můžete těšit na olivový olej, levanduli, med, ančovičky, klobásy a sýry. Oblasti Lyon a Savoy se pyšní vynikajícími klobásami, v Normandii se zase pěstují skvělá jablka, která se používají k výrobě moštů a Calvados.
Italská kuchyně je zdravá a jednoduchá
Mezi základní ingredience patří těstoviny, ryby, mořské plody, olivy, rýže, houby, zelenina, ovoce, sýry, víno, koření a čerstvé bylinky. Asi nejznámějším pokrmem je ale pizza s velmi tenkým těstem a nejrůznějšími ingrediencemi. Oblíbené jsou ale i těstoviny různých tvarů, plněné i neplněné, a parmská šunka, kterou zná celý svět.
Náš tip: Ať už se vydáte do kterékoli země, nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění.
Maďarskou kuchyni charakterizuje perkelt
Kuchyně Maďarska se vyznačuje kaloricky bohatými jídly. Základní suroviny tvoří hovězí, vepřové a částečně i kuřecí maso, sladkovodní ryby a zelenina, typickým kořením je paprika. Nejznámějším jídlem je obdoba guláše, maďarský pörkölt, který se připravuje z masa, rajčata, cibule a spousty mleté papriky.
Japonská kuchyně je jednou z nejzdravějších
Japonské pokrmy se často připravují z čerstvých surovin s minimální tepelnou úpravou. Mezi základní ingredience patří rýže, zelenina, ryby a mořské plody, koření se příliš nepoužívá. Hravě ho nahradí wasabi, zázvor nebo sójová omáčka. Nejznámějším jídlem je suši, malá porce rýže s kouskem ryby nebo mořských plodů a zeleniny.
Čínská kuchyně je rozmanitá
Rýže, nudle, sójová omáčka. Tři základní suroviny, které charakterizují čínskou kuchyni. Všechny pokrmy musí krásně nejen vypadat, ale hlavně taky vonět a chutnat. Typickým kořením je pak směs badyánu, skořice, fenyklu, pepře a hřebíčku.
Náš tip: Ochutnejte kuřecí Kung Pao, pikantní směs s tofu Mapo Tofu, vepřové na sladkokyselo a další pochoutky.
Mexická kuchyně
Fazole, kukuřice a chilli papričky, Přesně tyhle ingredience jsou pro mexickou kuchyni zásadní. Doplňuje je pšenice na výrobu tortill a rýže. Z koření se používá oregano, koriandr, šafrán, římský kmín, česnek, skořice a kakao. Pochutnat si můžete na tacos, guacamole, nachos, burritos, tortille a dalších dobrotách.
Indická kuchyně
Indická kuchyně má 6 základních chutí. Sladkou, slanou, hořkou, kyselou, trpkou a palčivou. Většina jídel je vegetariánská, často se připravují luštěniny, rýže, zelenina a brambory. Typické je i používání velkého množství koření. Už jste ochutnali tandori chicken?