0 0
Arašídoví ježci

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredience

250 g máslo
60 g moučkový cukr
2 lžičky vanilkový cukr
100 g nesolené arašidy nahrubo nastrouhané
400 g hladká mouka
1 lžička kypřící prášek do pečiva
špetka sůl
4 lžíce meruňkový džem
2 lžíce med
nahrubo nasekané pražené arašidy

Arašídoví ježci

Národní kuchyně

Základ těchto křehkých kousků pečte raději potají, třeba večer, až celá rodina ulehne k spánku. Abyste nebyli zbytečně za blázny! A jakmile budeme mít vše hotové, naopak se těmito ježky bez obav pochlubte, jsou bezkonkurenční.

  • Střední

Ingredience

Pracovní postup

Sdílejte

Arašídy neboli buráky nepoužíváme při přípravě cukroví často, proč tedy neudělat alespoň občas výjimku?! A pokud vám snad jádra podzemnice olejné, jak se tato plodina správně nazývá, nešmakují, nebo jste na ně dokonce alergičtí, potom použijte klidně jakékoli ořechy nebo mandle. Mimochodem, věděli jste, arašídy se neřadí mezi skořápkoviny, tedy do kategorie ořechů, ale více příbuzné jsou obyčejnému hrachu či třeba fazolím?

Jak na to

  1. Rozměklé máslo vymíchejte metličkou či vařečkou s moučkovým i vanilkovým cukrem (nerozpustí se), přidejte nastrouhané arašídy, mouku promíchanou s kypřicím práškem do pečiva i špetkou soli a vše v misce zpracujte do podoby nelepivého těsta.
  2. Z těsta hned odlamujte přibližně stejně velké kousky, jež natlačíte do vhodné vypouklé formičky na vajíčko (může být ořechová pracna), kterou jste vyložili fólií, a vyklápějte je v nevelkých rozestupech na plech s listem papíru na pečení. V troubě vyhřáté na 160 oC pak všechny upečte dorůžova (cca 12 až 15 minut), hotové z plechu sesypejte na vhodnou podložku a nechte je zcela vychladnout.
  3. V kastrůlku na plotně přiveďte k varu meruňkový džem, vymíchejte ho s medem a vše odstavte. V teplé tekuté vazké hmotě dále smáčejte vypouklé části každého kousku cukroví a hned je obalujte v drcených opražených arašídech (viz Náš tip). Každý kousek nakonec přizdobte dle chuti pomocí sáčku s tence odstřiženým růžkem linkami rozehřáté čokolády. Cukroví podávejte v papírových košíčcích.

Náš tip:

Do těsta použijte buráky spíše nahrubo nastrouhané, aby upečené jemné cukroví příjemně křupalo, a na obalení použijte raději nahrubo nasekané. Spojovací vrstva v podobě rozehřátého meruňkového džemu s medem po zchladnutí téměř ztuhne, takže se nemusíte obávat, že výsledkem vašeho snažení budou kousky nepříjemně lepivé.

(Navštíveno 160x, dnes 1x)

Postup

1
Další

1. Máslo utřete s moučkovým i vanilkovým cukrem a vmíchejte do základu nastrouhané arašídy a mouku promíchanou s práškem do pečiva

2
Další

2. Z nelepivého těsta odlamujte nevelké kousky, vtlačte je do vypouklého tvořítka na vajíčko a vyklopené na plech upečte dorůžova

3
Další

3. Vypouklou stranu upečených zchladlých kousků smáčejte v meruňkovém džemu, který jste rozehřáli a vymíchali s tekutým medem

4
Další

4. Smočenou stranu každého kousku obalte v nahrubo podrcených arašídech a ježky nakonec dozdobte linkami rozehřáté čokolády (šrafování)

Předchozí
Z receptáře naší prababičky: Bezlepkové žloutkové cukroví z formiček
Další
Cordon Bleu, ostužkovaná roládová legenda
Předchozí
Z receptáře naší prababičky: Bezlepkové žloutkové cukroví z formiček
Další
Cordon Bleu, ostužkovaná roládová legenda
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here