Ingredience
-
6 vejce
-
220 g krupicový cukr
-
170 g hladká mouka
-
160 g strouhané ořechy
-
1 špetka soli
-
špetka skořice mletá
-
čokoláda na vaření
-
150 g ˇmeruňková zavařenina
-
10 banánzralé ale pevné
-
odlivka rum
-
1 citron citronová šťáva
-
150 g čokoláda na vaření
-
100 g máslo
-
100 ml smetana
Pracovní postup
Banány s ne příliš výraznou chutí doslova zazáří v kombinaci s čokoládou. Opravdu je to hvězdná kombinace. A co teprve, když oloupané plody ještě zakapete čerstvě vymačkanou citrónovou šťávou a necháte je v ní chvilku naložené!
Žloutky ušlehejte zastudena do pěny s třetinou odváženého cukru, vanilkovým cukrem a špetkou soli. Z bílků a zbytku cukru ušlehejte tuhý sníh. Smíchejte ořechy s moukou a skořicí a sypkou směs vmíchejte po částech střídavě s bílkovou pěnou do základní žloutkové hmoty. Řídké těsto nalijte do pekáčku vyloženého papírem a pečte je v troubě vyhřáté na 180 ͦC asi 45 minut. Po vychladnutí obsah vyklopte na podložku, stáhněte papír a moučník 1x prokrojte. V rendlíku svařte zavařeninu s rumem a po zchladnutí rozetřete polovinu na spodní plát. Přiklopte druhým plátem a jeho povrch opět potřete ovocným rozvarem (zbytek). Oloupané banány podélně rozkrojte, každou polovinu ještě napříč rozpulte, všechny naskládejte do větší misky a zakapejte citrónovou šťávou. Chvíli je nechte takto „marinovat“ a pak kousky naskládejte řezy dolů do vrstvy džemu na povrchu buchty. Nakonec je zalijte čokoládovou polevou: Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu na vaření, přidejte máslo, promíchejte a pomalu přilijte smetanu.
Bezva finta: S čokoládovou polevou bývá často jeden problém – po vyjmutí celého moučníku z chladničky se při porcování na kousky láme. Jak tomu zamezit? Jednoduše rozehřejte v horké vodní lázni čokoládu na vaření, nechte v ní rozpustit kousek másla, vše dobře promíchejte a přilijte sladkou smetanu (poměr viz recept). Opět dobře promíchejte a rozlijte na dezert. Uvidíte, jak se bude i po vychlazení pěkně krájet!
Postup
1
Další
|
|
2
Další
|
|
3
Další
|
|
4
Další
|
|
5
Další
|
|
6
Další
|
|
7
Další
|
|
8
Další
|