Ingredience
-
6 vejce
-
250 g krupicový cukr
-
3 lžíce teplé voda
-
120 ml olej
-
180 g bezlepková mouka
-
3 lžíce práškové kakao
-
2 lžičky kypřící prášek do pečiva
-
6-8 dle velikosti banán
-
2 lžíce citronová šťáva
-
Krém:
-
6 plátky želatiny
-
4 lžíce voda
-
500 g měkký tvaroh
-
100 g moučkový cukr
-
z 1 citronu citronová šťáva
-
400 ml smetana ke šlehání
-
poleva:
-
150 ml smetana ke šlehání
-
100 g hořká čokoláda
-
2 lžíce olej
Pracovní postup
Jednoduše zkombinujte světlý pikot s tmavým čokoládovým krémem, ale jde to i naopak. Vložka z podélně rozkrojených banánů je v obou případech stejná. Kterou variantu zvolíte? Samozřejmě je to jen na vás, ale dobrá rada zní: Zkuste ideálně obě!
Jak na to krok za krokem:
- Oddělené žloutky vyšlehejte s polovinou cukru i teplou vodou a pak do světlé pěny zašlehejte tenkým praménkem přilévaný olej. Zvlášť vyšlehejte z bílků pevný sníh a po lžících do něj zapracujte šlehačem zbylý cukr. V další misce promíchejte mouku s prosátým kakaem i práškem do pečiva a směs vmíchejte střídavě z bílkovou pěnou stěrkou do žloutkové pěny. Těsto nalijte do pekáčku cca 25 x 35 cm s papírem na dně a tmavý piškot při 180 oC upečte (cca 15 minut). Hotový nechte v pekáčku vychladnout.
- Zchladlý čoko piškot poklaďte oloupanými, podélně prokrojenými banány pokapanými citrónovou šťávou.
- Dále připravte krém: Želatinu namočte ve vodě a nabobtnalou rozehřejte v mikrovlnce. Tvaroh utřete s cukrem a citrónovou šťávou. V další míse vyšlehejte smetanu, vmíchejte do šlehačky vlažnou tekutou želatinu a pěnu metlou zapracujte do tvarohového základu. Jemný bílý krém rozetřete na banány na piškotovém základu, povrch uhlaďte a nechte vše v chladu ztuhnout (2 hodiny).
- Zchladlý základ upravte polevou, jejíž základ tvoří horká smetana vymíchaná dohladka s nalámanou čokoládou. Aby poleva získala pěkný lesk, vmíchejte do ní trochu oleje. Jakmile povrch ztuhne, rozdělte moučník nožem smáčeným v horké vodě na řezy, jež libovolně dozdobíte.
(Navštíveno 675x, dnes 1x)