Ingredience
-
1 kg brambory
-
1,5 lžíce olivový olej
-
1 větší šalotka cibulka
-
2 lžičky tymián
-
0,5 lžičky rozmarýn
-
500 ml kuřecí vývar
-
sůl a pepř
Pracovní postup
Kdysi určena jako lahůdka jen pro šlechtu, později se bramborám naopak říkalo lanýže chudých. Dnes opět patří k pochoutkám, neboť existují tisíce receptů, jak pokrmy z brambor obzvláštnit. Ovšem recept, který jsme pro vás našli, se zase jen tak nevidí…
Postup
1
Další
|
|
2
Další
|
2. Ve středně velkém kastrolu na plotně rozehřejte olivový olej, přidejte jemně nasekanou cibulku a nechte ji zesklovatět. Dále přidejte tymián s rozmarýnem, nechte vše cca 1 minutu orestovat a přilijte kuřecí vývar. Vše vařte spíše zprudka cca 10 minut a obsah svařte na 200 ml objemu. Do připravené formy naložte vždy vrstvu bramborových plátků, ochuťte ji pepřem i solí a přidejte pár lžic zredukovaného vývaru. Následuje další vrstva bramborových plátků s vývarem; takto postupujte dál, dokud vše nespotřebujete. |
3
Další
|
3. Naplněnou formu zakryjte papírem na pečení potřeným olejem a vložte vše do trouby vyhřáté na 200 °C. Přibližně po 1 hodině pečení papír sejměte a povrch a nechte zezlátnout (cca 10 minut, případně vložte vše pod gril). Dopečený dortík nechte ve formě po vyjmutí z trouby cca 10 minut vydýchat, uvolněte ho na vhodnou podložku a celý rozdělte na řezy ve tvaru klínu. Podávejte je teplé s různě upravenými saláty, případně jako přílohu ke slavnostní hovězí či telecí pečínce. |