0 0
Co k vínu? Škvarkové pečivo podle našich babiček!

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredience

300 g hladká mouka
špetka sůl
0,5 prášek do pečiva
250 g mleté škvarky nejlepší jsou domácí
1 vejce
4 lžíce mléka
1 vejce na potření
kmín nebo mák

Co k vínu? Škvarkové pečivo podle našich babiček!

Národní kuchyně

Zapomeňte pro jednou na obligátní chipsy i slané tyčky a překvapte návštěvu pravým domácím škvarkovým pečivem. Uvidíte, že se hosté budou olizovat až za ušima!

  • Lehké

Ingredience

Pracovní postup

Sdílejte

Kdysi se škvarkové placky dělávaly ve vesnických chalupách poměrně často. Když se zabíjelo prase, musel to už být pořádně obézní pašík, aby měl spousty sádla. Pěkně vyškvařeným se pak potíral nejen chleba, ale hlavně se jím mastilo téměř všechno, co bylo určeno k jídlu. Kdo by si také tehdy mohl dovolit kupovat málo dostupný a drahý olej!

A když se škvařilo ve velkém sádlo, zbyla z něj spousta škvarků. I ty se daly využít na mnoho způsobů. Jedním z nejoblíbenějších škvarkových pokrmů byly zmiňované placky. Připravovaly se z bramborového těsta i z mouky, ale škvarky se do výchozí hmoty přidávaly zpravidla celé nebo drobně posekané. Dnes toto pečivo obzvlášť oceníte s pivem či vínem, ale vůbec není od věci zakousnout si je i k čaji, dobré husté polévce anebo jen tak se salámem…

Jak na to?

Do misky nasypte mouku, přidejte jemně mleté škvarky, sůl a prášek do pečiva. Následují vejce a dle potřeby mléko (množství odvisí od obsahu sádla ve škvarcích). Vypracované vláčné těsto nechte asi 30 minut v chladu odležet, poté z něj vypracujte 4 mm silný plát a vhodnou vykrajovačkou z něj vypíchejte požadované tvary (zde čtverečky). Kousky přeložte na plech s papírem, každý potřete rozšlehaným vejcem, posypte kmínem nebo mákem a v dobře vyhřáté troubě je upečte. Suché a křehké pečivo nechte v chladu pár dní odležet, pěkně zvláční.

 Bezva finta:

Škvarkové těsto můžete také vtlačit do formiček na pracny (tvar je jen na vás). Pečou se pak stejně dlouho. Formičky také nemusíte vytírat tukem, hotové kousky z nich jdou snadno vyklopit.

 

(Navštíveno 781x, dnes 1x)

Postup

1
Další

1. K odvážené hladké mouce v míse přidejte jemně pomleté škvarky, kypřicí prášek do pečiva a podle potřeby a chuti sůl

2
Další

2. Dále přidejte vejce a těsto zadělejte mlékem (opět podle potřeby a obsahu tuku ve kvarcích). Tužší hmotu dobře propracujte

3
Další

3. Těsto nechte asi 30 minut v chladu odpočinout, nejlépe zabalené v mikrotenu. Jednotlivé chutě se v něm lépe spojí

4
Další

4. Zchladlé těsto rozválejte a z plátu silného asi 4 mm vypíchněte vhodné tvary. Na sušenky se nejvíc hodí čtverečky apod.

5
Další

5. Kousky přeložte na plech s pečicím papírem, jejich povrch potřete rozšlehaným vejcem, mákem nebo kmínem a hned je upečte

m_matejka

Další
Ďábelské karbanátky s hermelínem
Další
Ďábelské karbanátky s hermelínem
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here