Ingredience
-
300 g hladká mouka
-
špetka sůl
-
0,5 prášek do pečiva
-
250 g mleté škvarkynejlepší jsou domácí
-
1 vejce
-
4 lžíce mléka
-
1 vejce na potření
-
kmín nebo mák
Pracovní postup
Kdysi se škvarkové placky dělávaly ve vesnických chalupách poměrně často. Když se zabíjelo prase, musel to už být pořádně obézní pašík, aby měl spousty sádla. Pěkně vyškvařeným se pak potíral nejen chleba, ale hlavně se jím mastilo téměř všechno, co bylo určeno k jídlu. Kdo by si také tehdy mohl dovolit kupovat málo dostupný a drahý olej!
A když se škvařilo ve velkém sádlo, zbyla z něj spousta škvarků. I ty se daly využít na mnoho způsobů. Jedním z nejoblíbenějších škvarkových pokrmů byly zmiňované placky. Připravovaly se z bramborového těsta i z mouky, ale škvarky se do výchozí hmoty přidávaly zpravidla celé nebo drobně posekané. Dnes toto pečivo obzvlášť oceníte s pivem či vínem, ale vůbec není od věci zakousnout si je i k čaji, dobré husté polévce anebo jen tak se salámem…
Jak na to?
Do misky nasypte mouku, přidejte jemně mleté škvarky, sůl a prášek do pečiva. Následují vejce a dle potřeby mléko (množství odvisí od obsahu sádla ve škvarcích). Vypracované vláčné těsto nechte asi 30 minut v chladu odležet, poté z něj vypracujte 4 mm silný plát a vhodnou vykrajovačkou z něj vypíchejte požadované tvary (zde čtverečky). Kousky přeložte na plech s papírem, každý potřete rozšlehaným vejcem, posypte kmínem nebo mákem a v dobře vyhřáté troubě je upečte. Suché a křehké pečivo nechte v chladu pár dní odležet, pěkně zvláční.
Bezva finta:
Škvarkové těsto můžete také vtlačit do formiček na pracny (tvar je jen na vás). Pečou se pak stejně dlouho. Formičky také nemusíte vytírat tukem, hotové kousky z nich jdou snadno vyklopit.
Postup
1
Další
|
|
2
Další
|
|
3
Další
|
|
4
Další
|
|
5
Další
|