Ingredience
-
hladká mouka
-
moučkový cukr
-
práškové kakao
-
vlašské ořechy
-
máslo
-
vejce
-
žloutek
-
rum
-
čokoláda na vaření
-
pařížská šlehačka
Pracovní postup
Princip jejich přípravy je stejný, jako u plněných trubiček, pouze na ocelové trubičky navíjejte o poznání užší proužky těsta. Po upečení získáte prstýnky, které postavíte jednou stranou na extra připravený čokoládový soklík a pak už je jen naplníte výborným máslovým oříškovým krémem. Ovšem myslete na to, že než se pustíte do ochutnávání, je třeba nechat hotové kousky den dva odležet!
Ingredience pro plněné čokoládové věžičky:
350 g hladké mouky, 180 g moučkového cukru, 1 lžíce kakaa, 70 g vlašských ořechů, 180 g másla, 1 vejce + 1 žloutek; oříškový krém: 200 másla, 200 g moučkového cukru, 140 g mletých ořechů, rum podle chuti, čokoláda na vaření; pařížská šlehačka, pecky čokoládové polevy na ozdobu
Jak na to:
Mouku smíchejte s moučkovým cukrem, kakaem a mletými ořechy, přidejte nakrájené máslo, vejce s jedním žloutkem a v robotu vypracujte v jediném kroku hladké těsto. Ve fólii je nechte v chladu odležet. Po hodině je rozválejte a plát silný 3 mm rozdělte na obdélníčky 75 x 30 mm (podle průměru kovových trubiček).
Každý plátek obtočte kolem trubičky, spoj pečlivě zapracujte, kousky uložte na plech s pečicím papírem spoji dolů, aby se působením tepla nerozevřely a v troubě je při 180 °C upečte (cca 10 minut). Ještě horké prstýnky z trubiček sklepněte, po zchladnutí je postavte jedním konců na kolečko rozehřáté čokoládě na kusu pečicího papíru.
Bezva finta: Okraje upečených trubiček (prstýnky) nejsou dokonale rovné a věžičky nebudou díky tomu stát přímo v terčích rozehřáté čokolády nanesených na kus pečicího papíru. Snadno ovšem jeden z nich zarovnáte pomocí jemného struhadla.
Čokoláda vytvoří dole víčko (snadno se od papíru odlepí) a náplň nebude moci vytékat ven. Připravte si krém: máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem, zašlehejte do pěny strouhané ořechy a rum dle chuti. Krém nastříkněte pomocí sáčku se zdobičkou do každého „komínku“, nahoře vytvořte pusinku z pařížské šlehačky a ozdobte ji peckou čokoládové polevy.
Postup
1
Další
|
|
2
Další
|
|
3
Další
|
|
4
Další
|
|
5
Další
|
|
6
Další
|
Upravené prstýnky pečte asi 10 minut při 180 oC a ještě horké z kovových trubiček opatrně sklepněte. Jsou tuhé, ale křehké! |
7
Další
|
|
8
Další
|
|
9
Další
|
Takto dole „zavíčkované“ komínky (jdou od pokladu snadno odloučit) naplňte až po okraj připraveným oříškovým krémem |
10
Další
|
1 Comments Hide Comments
Dobrý den,
Čokoládové věžičky vypadají úžasně. Chtěla jsem se zeptat, jak dlouho vydrží. Mám strach z té šlehačkové pusinky. Když bych věžičky naplnila týden před Vánocemi, tak aby se na Vánoce daly ještě jist.
Předem děkuji za odpověď.
Jitka
Comments are closed.