Ingredience
-
2 větší řízky kuřecí prsa
-
sůl a pepř
-
8 plátklů cikánská pečeně
-
8 plátků ementál
-
1 velké vejce
-
strouhanka
-
olej
-
pivní omáčka:
-
2 lžíce máslo
-
2 lžíce hladká mouka
-
2 stroužky česnek
-
120 ml světlé pivo
-
250 ml smetana ke šlehání
-
1 lžíce hořčice
-
100 g čedar srtouhaný
-
sůl a pepř
Pracovní postup
Francouzští kulinární experti z věhlasné soukromé školy nejvyššího kuchařského umění Le Cordon Bleu (založena byla již v roce 1895) by nám jistě neodpustili, že jsme v původní receptuře nahradili kvalitní telecí maso kuřecím. Nicméně i tato alternativa má něco do sebe. Koneckonců to tak dělá celý svět a nikdo se nad tím nepohoršuje. Není žádný důvod; až tuto dobrotu ochutnáte, nebudete se stačit divit! Jednoznačně nejlepší jsou pro tento účel kuřecí prsa upravená na plátky, jež se plní kvalitní šunkou (použili jsme cikánskou pečeni) a sýrem typu Ementál či Gouda. Zavinuté rolky nakonec upravte a osmažte na způsob vídeňského řízku, který můžete netradičně podávat s výbornou pivní omáčkou. Jedním slovem bašta!
Náš tip:
K finálnímu obalení můžete použít běžnou domácí strouhanku, chcete-li ovšem pěkně bílou, potom ji připravte z vysušené střídy světlého chleba. Anebo sáhněte po tzv. japonské Panko strouhance na bázi škrobu, kterou je možné koupit ve speciálních prodejnách. Oblíbená je zejména proto, že na sebe při smažení váže výrazně méně tuku.
Jak na to:
- Oba kousky kuřecího masa prořízněte nožem do podoby 4 stejně velkých plátků, jež můžete na prkénku roztlačit pěstí, případně je lehce naklepejte. Oboustranně je zároveň osolte, opepřete a na každý uložte po 2 plátcích cikánské pečeně a pak tvrdého sýra. Takto naplněné zarolujte a smotky zajistěte párátky (konce netřeba uzavírat). Rolky dále obalte ve vejci prošlehaném vidličkou a ve strouhance, vyrovnejte je do zapékací misky, kterou jste vytřeli olejem, a v troubě vyhřáté na 180 oC všechny pěkně dozlatova upečte (cca 30 minut).
- V mezičase připravte pivní omáčku: V pánvi na plotně rozehřejte máslo, zaprašte je moukou a světlou jíšku dobře vymíchejte. Zároveň ji ochuťte drceným česnekem, za stálého prošlehávání metličkou k ní přilijte pivo a vše cca 2 minuty provařte. Dále k základu přilijte smetanu a omáčku vařte dál za stálého míchání do zhoustnutí (cca 3 minuty). Odstavte ji a hned do ní vmíchejte hořčici a nastrouhaný sýr (musí se zcela rozpustit). K finálnímu dochucení použijte sůl s pepřem.
3. Omáčku udržujte stále v teple, dokud se v troubě nedopečou závitky. Hotové podávejte na nahřátých talířích přelité teplou pivní omáčkou, přizdobené uzenou mletou paprikou a sekanou petrželkou. Jako příloha se k nim hodí různě upravené brambory, případně pečivo.
Postup
1
Další
|
|
2
Další
|
|
3
Další
|
|
4
Další
|
|
5
Další
|
|
6
Další
|
|
7
Další
|
|
8
Další
|
|
9
Další
|