0 0
Eskymo jako před lety

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredience

Adjust Servings:
4 vejce
160 g krupicový cukr
8 lžic voda
2 lžíce olej
160 g polohrubá mouka
1 lžíce kakao
0,5 sáčku kypřící prášek do pečiva
Krém:
1 kokosový pudink
3 lžíce krupicový cukr
300 ml mléko
1 měkký tvaroh
250 g zakysaná smetana
250 g smetana ke šlehání
4 plátky želatina

Eskymo jako před lety

Národní kuchyně

Stejnojmenná mražená tvarohová dobrota v čokoládě platila za oblíbenou pochoutku několika generací, hlavně u dětí. Její nezapomenutelnou chuť můžete po letech znovu objevit: Stačí, když si připravíte stejnojmenný dezert podle našeho receptu v podobě minizákusků.

  • Serves 6
  • Střední

Ingredience

Pracovní postup

Sdílejte

Tvarování jednotlivých kousků ve speciálních formičkách ovšem není zdaleka nutné, výsledkem mohou být i docela obyčejné Eskymo řezy složené z celých plátů čokoládového piškotu proložené vrstvou lahodného krému a krájené na tvarově méně nápadité kostky.

Neskutečná dobrota, víc netřeba dodat! Použitá náplň opravdu chutná jako úžasné mražené tvarohové krémy na dřívku za časů našeho dětství. Ty, které nám kupovala maminka v časech, kdy jsme dokázali být hodní nanejvýš v době, když jsme tvrdě spali. Stejně jako dnes i naše děti nebo vnoučata. Bude jim ovšem dobrota, po které jsme se sami mohli doslova „utlouct“, vůbec chutnat? Zkuste to! Tmavý čokoládový piškot zvládnete upéct hravě a ani trochu se pak nebojte, že se vnitřní náplň na bázi tvarohu, zakysané smetany a kokosového pudinku ztužuje kvalitní želatinou prodávanou v plátcích. Budete-li postupovat podle našeho předpisu a postupu, určitě vše zvládnete; jen se připravte na to, že musíte být rychlí jako blesk.

Jak na to krok za krokem:

 

Oddělené žloutky ušlehejte s cukrem a vodou a do pěny zašlehejte olej. Zvlášť smíchejte mouku s prosátým kakaem a práškem do pečiva a směs vmíchejte do žloutkové pěny střídavě se sněhem vyšlehaným z bílků. Těsto rozetřete na plech s pečicím papírem a plát při 180 oC upečte (cca 10 minut). Pudink smíchejte v rendlíku s cukrem, přilijte mléko a vše za stálého míchání svařte (2 minuty provařit!). Pudink zchlaďte. Želatinu namočte v troše vody a rozehřejte ji za stálého míchání v malém kastrůlku (lze i v mikrovlnce). Zároveň smíchejte zakysanou smetanu a tvaroh s cukrem, přidejte pevnou šlehačku (ušlehaná smetana), promíchejte, 3 lžíce hmoty přidejte k rozehřáté želatině (nutno prošlehat metličkou) a společně s pudinkem ji zašlehejte do základního smetanového krému. Z piškotového plátu vykrojte požadované tvary (dvojice), vždy jeden vložte do formičky obložené uvnitř separační fólií, ze sáčku s hladkou špičkou vytlačte vrstvu krému a přiklopte druhý piškotový plátek. S krémem pracujte rychle! Naplněné formičky uložte v chladu, a jakmile jejich obsah ztuhne, minizákusky z nich vytlačte. Posypte je nakonec moučkovým cukrem.

Autorka receptu: Radka Hercíková

(Navštíveno 1 570x, dnes 1x)

Postup

1
Další

Připravte si těsto obarvené kakaem a vylehčené sněhem z bílků (viz recept) a rozetřete je na plech s pečicím papírem. Plát upečte

2
Další

Ještě teplý piškotový plát z plechu vyklopte, stáhněte z něj papír a formičkou na minizákusky z něj vypíchněte požadované tvary

3
Další

Formičky rozložte na rovnou podložku, uvnitř je vyložte proužky separační fólie a na dno urovnejte připravené piškotové plátky

4
Další

V rendlíku na plotně smíchejte pudinkový kokosový prášek s cukrem, přilijte mléko a za stálého míchání svařte hustý pudink

5
Další

Zvlášť namočte v trošce vody plátky želatiny (každý polijte a ještě ve vodě otočte) a jakmile nabobtnají, zvolna je rozehřejte

6
Další

Ve větší míse smíchejte tvaroh se zakysanou smetanou. Příliš hmotu nešlehejte, má tendenci nepříjemně „vodovatět“ a řídnout!

7
Další

Přibližně 3 lžíce vymíchané tvarohové hmoty přidejte k tekuté chladnoucí želatině a metličkou vše důkladně vyšlehejte

8
Další

Připravený tvarohovo-želatinový „ztužovač“ důkladně zašlehejte do vlažného kokosového pudinku. Nyní již pracujte velice rychle!

9
Další

Vzápětí zašlehejte opět co možná nejrychleji do tvarohového základu ve velké míse pevnou šlehačku (vyšlehaná smetana)…

10
Další

10 …a přidejte veškerý kokosový pudink se zašlehanou želatinou. Pracujte co možná nejrychleji, protože hmota začne tuhnout

11
Další

Vyšlehaný krém naplňte do sáčku s hladkou špičkou a vytvořte z něj na piškotových základech ve formičkách rovnoměrnou vrstvu

12
Další

Tvarohovou náplň přiklopte ve formičkách dalším piškotovým plátkem a shora jej přitlačte. Obsah formiček nechte v chladničce ztuhnout

13
Další

Jakmile jsou kousky uvnitř pěkně tuhé, můžete je z formiček vyjmout (vytlačit) a odstraňte z jejich boků proužky separační fólie

14
Další

Minizákusky můžete nakonec „zasněžit“ moučkovým cukrem, ozdobit šlehačkou, čokoládou (např. filigrány), kousky ovoce apod.

m_matejka

Předchozí
Recept na švestkový dort
Další
Recept na křupavé kokosové prstíky
Předchozí
Recept na švestkový dort
Další
Recept na křupavé kokosové prstíky
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here