Ingredience
-
4 vejce
-
160 g krupicový cukr
-
8 lžic voda
-
2 lžíce olej
-
160 g polohrubá mouka
-
1 lžíce kakao
-
0,5 sáčku kypřící prášek do pečiva
-
Krém:
-
1 kokosový pudink
-
3 lžíce krupicový cukr
-
300 ml mléko
-
1 měkký tvaroh
-
250 g zakysaná smetana
-
250 g smetana ke šlehání
-
4 plátky želatina
Pracovní postup
Tvarování jednotlivých kousků ve speciálních formičkách ovšem není zdaleka nutné, výsledkem mohou být i docela obyčejné Eskymo řezy složené z celých plátů čokoládového piškotu proložené vrstvou lahodného krému a krájené na tvarově méně nápadité kostky.
Neskutečná dobrota, víc netřeba dodat! Použitá náplň opravdu chutná jako úžasné mražené tvarohové krémy na dřívku za časů našeho dětství. Ty, které nám kupovala maminka v časech, kdy jsme dokázali být hodní nanejvýš v době, když jsme tvrdě spali. Stejně jako dnes i naše děti nebo vnoučata. Bude jim ovšem dobrota, po které jsme se sami mohli doslova „utlouct“, vůbec chutnat? Zkuste to! Tmavý čokoládový piškot zvládnete upéct hravě a ani trochu se pak nebojte, že se vnitřní náplň na bázi tvarohu, zakysané smetany a kokosového pudinku ztužuje kvalitní želatinou prodávanou v plátcích. Budete-li postupovat podle našeho předpisu a postupu, určitě vše zvládnete; jen se připravte na to, že musíte být rychlí jako blesk.
Jak na to krok za krokem:
Oddělené žloutky ušlehejte s cukrem a vodou a do pěny zašlehejte olej. Zvlášť smíchejte mouku s prosátým kakaem a práškem do pečiva a směs vmíchejte do žloutkové pěny střídavě se sněhem vyšlehaným z bílků. Těsto rozetřete na plech s pečicím papírem a plát při 180 oC upečte (cca 10 minut). Pudink smíchejte v rendlíku s cukrem, přilijte mléko a vše za stálého míchání svařte (2 minuty provařit!). Pudink zchlaďte. Želatinu namočte v troše vody a rozehřejte ji za stálého míchání v malém kastrůlku (lze i v mikrovlnce). Zároveň smíchejte zakysanou smetanu a tvaroh s cukrem, přidejte pevnou šlehačku (ušlehaná smetana), promíchejte, 3 lžíce hmoty přidejte k rozehřáté želatině (nutno prošlehat metličkou) a společně s pudinkem ji zašlehejte do základního smetanového krému. Z piškotového plátu vykrojte požadované tvary (dvojice), vždy jeden vložte do formičky obložené uvnitř separační fólií, ze sáčku s hladkou špičkou vytlačte vrstvu krému a přiklopte druhý piškotový plátek. S krémem pracujte rychle! Naplněné formičky uložte v chladu, a jakmile jejich obsah ztuhne, minizákusky z nich vytlačte. Posypte je nakonec moučkovým cukrem.
Autorka receptu: Radka Hercíková
Postup
1
Další
|
|
2
Další
|
Ještě teplý piškotový plát z plechu vyklopte, stáhněte z něj papír a formičkou na minizákusky z něj vypíchněte požadované tvary |
3
Další
|
Formičky rozložte na rovnou podložku, uvnitř je vyložte proužky separační fólie a na dno urovnejte připravené piškotové plátky |
4
Další
|
V rendlíku na plotně smíchejte pudinkový kokosový prášek s cukrem, přilijte mléko a za stálého míchání svařte hustý pudink |
5
Další
|
Zvlášť namočte v trošce vody plátky želatiny (každý polijte a ještě ve vodě otočte) a jakmile nabobtnají, zvolna je rozehřejte |
6
Další
|
Ve větší míse smíchejte tvaroh se zakysanou smetanou. Příliš hmotu nešlehejte, má tendenci nepříjemně „vodovatět“ a řídnout! |
7
Další
|
Přibližně 3 lžíce vymíchané tvarohové hmoty přidejte k tekuté chladnoucí želatině a metličkou vše důkladně vyšlehejte |
8
Další
|
Připravený tvarohovo-želatinový „ztužovač“ důkladně zašlehejte do vlažného kokosového pudinku. Nyní již pracujte velice rychle! |
9
Další
|
Vzápětí zašlehejte opět co možná nejrychleji do tvarohového základu ve velké míse pevnou šlehačku (vyšlehaná smetana)… |
10
Další
|
10 …a přidejte veškerý kokosový pudink se zašlehanou želatinou. Pracujte co možná nejrychleji, protože hmota začne tuhnout |
11
Další
|
|
12
Další
|
Tvarohovou náplň přiklopte ve formičkách dalším piškotovým plátkem a shora jej přitlačte. Obsah formiček nechte v chladničce ztuhnout |
13
Další
|
|
14
Další
|
Minizákusky můžete nakonec „zasněžit“ moučkovým cukrem, ozdobit šlehačkou, čokoládou (např. filigrány), kousky ovoce apod. |