Ingredience
-
6 vejce
-
6 lžic voda
-
240 g krupicový cukr
-
240 g hladká mouka
-
1,5 lžičky kypřící prášek do pečiva
-
2 lžičky instantní káva
-
200 ml voda
-
2 lžíce koňak
-
75 g máslo
-
120 g čokoláda
-
2 lžíce koňakbrandy, tuzemák
-
100 g malinový džem
-
6 plátky želatiny
-
650 g měkký tvaroh
-
6 lžic moučkový cukr
-
citronová kůrajemně nastrouhaná
-
450 ml smetana ke šlehání
-
hořká čokoláda
-
levandulové klásky
-
práškové kakao
Pracovní postup
Finální podoba může být ovšem výrazně odlišná. Ve světě je poměrně rozšířená hladce upravená varianta posypaná po stranách do poloviny výšky korpusu opraženými jemně nastrouhanými ořechy a posypaná shora kakaem či strouhanou čokoládou. Nicméně pro letní čas jsme vzali zavděk klásky kvetoucí levandule v kombinaci s čokoládovými lístky a výsledek je ohromující, to musíte uznat sami! A pokud vás přece jen nezaujal, potom klidně tvořte zcela dle vlastního gusta, smetanové náplně dle našeho receptu budete mít k dispozici víc než dost.
Náš tip:
Máte-li 3 stejně velké čtvercové formy (25 x 25 cm) a vhodnou troubu, můžete základní piškoty (3 ks) upéct najednou. S jednou formou ovšem těsto připravte a pečte postupně ve 3 dávkách; ingredience tedy rozdělte na třetiny! Samozřejmě můžete také použít formy kruhové. Případně těsto připravte najednou, veškeré množství rozetřete na velký plech, plát upečte a zchladlý rozdělte nožem do podoby 3 pruhů, z nichž opět dort sestavíte. Spíše pak bude mít podobu dlouze obdélníkového řezu.
Jak na to krok za krokem:
- Z oddělených bílků vyšlehejte sníh a metlami šlehače do něj zapracujte studenou vodu. Dále do pěny zašlehejte po lžících cukr a pak žloutky, vždy jeden po druhém a každý řádně zapracujte. Stěrkou vmíchejte do vyšlehaného základu směs mouky s práškem do pečiva, zvolna propracované těsto rozdělte do 3 čtvercových forem 25 x 25 cm vyložených papírem na pečení, povrch uhlaďte a všechny 3 piškoty upečte při 170 oC lehce dorůžova (8 minut). Hotové nechte ve formách vychladnout, opatrně je vyjměte, uvolněte z nich podkladový papír, ale nechte je na něm dál uložené.
- Připravte rozvar: Kávu promíchanou s cukrem zalijte vroucí vodou, tekutinu nechte krátce zchladnout a vmíchejte do ní alkohol. Vlažným sirupem všechny 3 piškoty pokropte a nechte je odležet.
- Na čoko potěr rozehřejte v rendlíku na plotně máslo (lze v misce v mikrovlnce), přidejte nalámanou čokoládu, nechte ji rozpustit a vše dohladka vymíchejte. Nakonec do hmoty zapracujte alkohol a hned ji lžící rovnoměrně rozetřete na povrch piškotových plátů. V chladničce nechte vše ztuhnout.
- V mezičase připravte smetanovou náplň: Želatinu nechte nabobtnat v troše vody a v mikrovlnce ji rozehřejte. Vyšlehanou smetanu vymíchejte s tvarohem, přidejte moučkový cukr, jemně nastrouhanou citrónovou kůru a metlou vše dobře propracujte. Asi 3 lžíce pěny vymíchejte ve vlažné tekuté želatině a metlou základ vmíchejte do celkového množství náplně.
- Na jeden z piškotových plátů potřených čokoládou naložte čtvrtinu smetanového krému, přiložte druhý plát a opět ho upravte čtvrtinou náplně. Následuje třetí piškotový plát, který ovšem potřete malinovým džemem. Složený korpus potřete hladce nahoře i po stranách dalším čtvrtinovým dílem smetanové náplně a zbytek použijte na dozdobení dortíku: Naložte ho do sáčku s řezanou špičkou a vytvořte na povrchu s jeho pomocí mřížku, kterou doplníte např. levandulovými klásky, zelenými i čokoládovými lístky, práškovým kakaem apod.
Postup
1
Další
|
|
2
Další
|
|
3
Další
|
|
4
Další
|
|
5
Další
|
|
6
Další
|
|
7
Další
|
|
8
Další
|
|
9
Další
|
|
10
Další
|
|
11
Další
|
|
12
Další
|