0 0
Kuřecí bábovka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredience

4 až 6 kuřecí prsní řízky
anglická slanina delší plátky
šunka vepřová nebo kuřecí
1 pikantní papriková klobáska
4 vejce
nahrubo strouhaný eidam
pórek
kadeřavá petržel nebo pažitka
sůl
mletý černý pepř
máslo

Nutritional information

Kuřecí bábovka

Už na první pohled se člověku sbíhají sliny. Pravda, na ten druhý by se mohlo zdát, že jde o slepenec po vzoru dortu z pohádky o pejskovi a kočičce, tedy co dům dal. Ale opak je pravda!

Národní kuchyně

Ingredience

Pracovní postup

Sdílejte

Jedna dobrá rada hned na začátek: V žádném případě nepodlehněte pocitu, že je to skvělá příležitost, jak se zbavit různých zbytků uzeniny, sýra a bůhvíčeho ještě. Jinak opravdu skončíte jako pejsek s kočičkou!
Za základ se vyplatí zvolit dobrou anglickou slaninu (dlouhé plátky) a přidejte pár koleček šunky. Samozřejmě nezapomeňte na kuřecí prsa a strouhaný eidam. Někdo potom radí vyplnit vnitřek kromě vajec libovolnou uzeninou, my jsme ovšem zvolili chuťově výraznou paprikovou klobásku (Pozor: žádné staré párky!).
Chybět nesmí sůl, černé koření (pepř) a také zelené bylinky (petrželka, pažitka, bazalka i jiné). A nyní důležitá otázka: Jaké množství základních surovin nakoupit? Odpověď není snadná, protože vše záleží na velikosti bábovky. V našem případě jsme zvolili malou kameninou formu, navíc tvarově výraznou, s velkými žebry na povrchu. Výsledek tedy vyhlíží po upečení a vyklopení jako opravdová bábovka.
Také jsme přesto, že to radí většina televizních kulinářských hvězd,  zcela vynechali počáteční obkládání stěn uvnitř navlhčeným pečicím papírem. Formu jsme pouze důkladně vytřeli rozehřátým máslem a pak ke stěnám přiložili jako první slaninu. A hotová bábovka šla po upečení krásně vyklopit!

Jak na to:

Kuřecí prsa nakrájejte na tenké dlouhé plátky. Hliněnou formu důkladně vytřete rozehřátým máslem a několika plátky slaniny obtočte (obložte) středový kužel. Další plátky vyskládejte po obvodu formy na výšku s přesahem přes dno až na bázi středového trnu. Použijte dlouhé plátky, jež vydají na celou výšku formy a ještě budou přečnívat přes její okraj ven.

Na slaninu potom uložte opět na výšku jeden vedle plátek kuřecího masa. Vkládejte je do formy střídavě, aby se zčásti překrývaly. Jednotlivé vrstvy vždy osolte a opepřete. Jakmile jsou stěny formy zakryté masem, „pocukrujte“ je sekanou pažitkou nebo petrželkou, na dno uložte pár plátků slaniny a rozklepněte na ně celá vejce (jedno vedle druhého). Opět je posolte, zasypte strouhaným sýrem a přidejte na kolečka nakrájenou klobásu.

Následuje vrstva pórku na jemná kolečka a další sýr. Aby se tato vrchní vrstva (po upečení a vyklopení bude dole) spojila, prolijte vše dvěma rozšlehanými ochucenými vejci (vsáknou se). Přes obsah uvnitř pak přeložte okraje kuřecích plátků i slaniny, jež jsou přehnuté přes okraj formy ven, a povrch naplněné bábovky utěsněte dlaněmi. Formu překryjte plátem alobalu, vložte ji do vyhřáté trouby (250 oC) a bábovku pečte podle velikosti asi 1 hodinu. Že je obsah propečený, prověří spolehlivě teploměr na pečená masa (musí ukázat alespoň 70 až 80 oC).

Bezva finta

Kuřecí bábovku podávejte nakrájenou na výseče, stejně jako tu klasickou sladkou. Výborná je samozřejmě teplá (např. s bramborovou kaší), ale i za studena. V takovém případě může být zlatým hřebem slavnostního bufetu. Vlastně je to kuřecí roláda, tvarovaná v bábovkové formě. Podobně si nicméně můžete upéct také kuřecí srnčí hřbet s náplní. Princip je naprosto stejný.

(Navštíveno 1 801x, dnes 1x)

Postup

1
Další

1. Hliněnou formu, raději menší a výrazně tvarovanou (žebrovanou), vytřete uvnitř důkladně rozehřátým máslem

2
Další

2. V tomto případě jsme šesticípou hvězdu dole na dně zvýraznili na samém začátku několika šunkovými trojúhelníky

3
Další

3. Má-li vaše forma i jiné ozdobné plochy uvnitř, využijte je. A potom důkladně obložte plátky slaniny středový kuželík

4
Další

4. Po obvodu uložte na výšku dlouhé plátky slaniny. Začínají u báze trnu, pokrývají dno, stěny a ještě přečnívají z formy ven

5
Další

5. Nyní na vrstvu slaniny po obvodu rozložte dlouhé plátky kuřecího masa (musí se překrývat). A obtočte jimi i střed

6
Další

6. Vnitřek takto vyložené formy osolte, opřete a posypte sekanou petrželkou, pažitkou nebo jinými zelenými bylinkami

7
Další

7. Rozklepněte dovnitř celá vejce (jedno vedle druhého). A dejte si záležet, aby žloutky zůstaly vcelku. Osolte je a opepřete

8
Další

8. V další fázi rozložte na vajíčka uvnitř bábovky vrstvu nahrubo strouhaného tvrdého sýra (ideální je eidam)

9
Další

9. Dále následuje vrstva koleček chuťově výrazné paprikové klobásy. Nedávejte jich ale do bábovky příliš mnoho!

10
Další

10. Přisypat můžete ještě další eidam na nudličky a také pórek pokrájený na tenká kolečka, která rozdrobíte na prstýnky

11
Další

11. V misce nyní rozšlehejte přibližně dvě celá vejce, osolte je, opepřete a zalijte jimi náplň uvnitř bábovkové formy

12
Další

12. Konce plátků slaniny i masa, přečnívající přes okraj formy, přeložte přes náplň a povrch lehce přitlačte dlaněmi

13
Další

13. Naplněnou formu zakryjte před vložením do vyhřáté trouby alobalem, který před koncem pečení sejmete. Bábovku upečte

14
Další

14. Při 220 až 250 0C ji dle velikosti pečte asi hodinu. Že je obsah hotový, prozradí teploměr na velká masa (cca 80 0C)

Předchozí
Recept na bostonský superkrémový dort
Další
Zabijačkové lahůdky: Pečená kolena
Předchozí
Recept na bostonský superkrémový dort
Další
Zabijačkové lahůdky: Pečená kolena
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here