Ingredience
-
600 g kuřecí prsa
-
sůl a pepř
-
1 ks jablkonejlépe nakyslé
-
200 g sýr niva
-
100 g máslo
-
pórek
-
1 lžíce polohrubá mouka
-
Pracovní postup
Masa plněná sýrem jsou vždy zárukou exkluzivní chuti, obzvlášť použijete-li některý výrazný druh, třeba „modrý“ s plísní uvnitř. A ještě zajímavějšího chuťového prožitku docílíte, přidáte-li dovnitř přibližně stejný díl nahrubo pokrájeného nakyslého jablka.
Nic víc už k naplnění exkluzivních kuřecích měšců nebude zapotřebí. Jako přílohu k nim potom na talíři podávejte smažené bramborové krokety se sýrem (tentokrát tvrdým, typ eidam) a výsledek bude opravdu dokonalý.
Jdeme na to, nejprve připravíme kuřecí měšec
Rozehřátý sýr v kombinaci se šťavnatým jablkem bude mít samozřejmě tendenci při pečení s masa vytékat, proto se vyplatí jeho měšcová úprava. Každý kousek kuřecích prsou ostrým nožem několikrát nakrojte, rozšiřte do plochy a potom jej ještě rozklepejte. Přímo paličkou by se jeho jemná struktura poničila, proto každý plátek vložte mezi mikroten.
Naklepané plátky potom plňte jen přiměřeně, stačí malá hrst jablka nakrájeného na kostičky a stejně velká (vlastně malá) hrst sýra. Upravit takto naplněné kousky do podoby měšců je nakonec snadné, stejně jako ovázání dlouhými proužky vykrojenými z pórkového listu. Maso držte v troubě po celou dobu pod pokličkou, zůstane sice světlé, ale šťavnaté. Upečené dorůžova by bylo příliš suché.
A teď se pustíme do přípravy kroket
A co se kroket se sýrem týče, připomíná výchozí těsto tužší hmotu na bramborové knedlíky. Rozdíl je jen v tom, že se k jemně strouhaným uvařeným bramborám přidává místo mouky hrubá krupice (může být i strouhanka), která z nich „vytáhne“ vlhkost, ale zároveň krokety učiní lehčí a nadýchanější. Přidat samozřejmě můžete do této výchozí hmoty i jemně sekané čerstvé bylinky. Stejně jako u měšce najdete podrobný návod na jejich přípravu v naší fotogalerii. Takže dobrou chuť!
Jak na to
Kuřecí prsa nakrojte a přes fólii je naklepejte. Plátky osolte, opepřete, do středu každého vložte hrstičku na kostičky nakrájeného oloupaného jablka a hrst stejně upravené nivy. Okraje plátku zdvihněte a naberte, aby vznikl měšec. Shrnuté ústí stlačte a ovažte dlouhým proužkem vykrojeným z pórkového listu. Svázané měšce naskládejte do zapékací misky, lehce je posolte, vložte k nim kousek másla a nechte je péct pod poklicí 30 minut v troubě. Jakmile je maso měkké, měšce vyjměte a na mírném plameni výpek zaprašte lžící mouky. Omáčku povařte, dochuťte solí, pepřem a nařeďte ji trochu vodou či vývarem. Nakonec přidejte měšce a nechte je krátce prohřát.
Postup
1
Další
|
|
2
Další
|
|
3
Další
|
|
4
Další
|