0 0

Linecké košíčky s pomeranči

Národní kuchyně

Pokud nechcete úplnou klasiku z lineckého těsta, pak vyzkoušejte náš recept, který lineckému dodá svou netradiční pomerančovou náplní nečekaně svěží chuť

  • Střední

Ingredience

Pracovní postup

Sdílejte

Zkuste tyto opravdu originální košíčky a zjistíte, že svět lineckého pečiva ještě neznáte zdaleka tak dobře, jak jste si až dosud mysleli!
Jejich podstatu tvoří košíčky z lineckého těsta pečené v plechových formičkách. Jejich výhodou je skutečnost, že si je můžete připravit i do zásoby (linecké je velmi trvanlivé) a naplníte je pak kdykoli podle potřeby. Základ náplně tvoří vanilkový pudink svařený v pomerančové šťávě a džusu. A aby byla opravdu svěží, přidává se do ní ještě pokrájená dužnina z jednoho plodu. A jemnou chuť jí nakonec dodají za horka zašlehané žloutky.

Ingredience:

300 g polohrubé mouky, 50 g moučkového cukru, špetka soli, 150 g másla, 2 vejce, náplň: 4 pomeranče, pomerančový džus dle potřeby, 1 vanilkový pudink, 70 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky; na ozdobu: sekané mandle, čokoládové filigrány

Postup:

Mouku smíchejte s moučkovým cukrem, přidejte špetku soli, změklý tuk a vejce, v jednom kroku vypracujte těsto a nechte je hodinu v chladu. Z odleželého vypracujte plát silný 3 mm a kruhovou vykrajovačkou o trochu větší, než je průměr kovových košíčků vypíchněte kolečka a lehce je do formiček vmáčkněte. Kousky pečte na plechu při 180 ͦC dozlatova a ještě teplé vyjměte.

Připravte si také krém: Ze 3 pomerančů vytlačte šťávu a dolijte ji džusem do 400 ml. Přidejte vanilkový a moučkový cukr rozmíchaný s pudinkem a přiveďte v rendlíku vše k varu. Nakonec zašlehejte žloutky a minutu směs provařte. Zbylý pomeranč oloupejte, dužninu nakrájejte na kousky a přimíchejte do pudinku. Teplým krémem upečené košíčky naplňte, ozdobte je po ztuhnutí výsečemi z pomeranče, sekanými mandlemi nebo mandlovými lupínky a čokoládovými filigrány.

(Navštíveno 1 304x, dnes 1x)

Postup

1
Další

Z mouky, moučkového cukru, špetky soli, změklého tuku a vajec vypracujte v jednom kroku, nejlépe v hnětači, křehké těsto

2
Další

Hotové vláčné těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte je jako každé linecké v chladničce alespoň hodinu odležet

3
Další

Z plátu silného 3 mm vypíchněte kolečka o trochu větší, než je průměr formiček a lehce je do košíčků vtlačte. Kousky upečte

4
Další

Připravte si extra pomerančový pudink: Nejprve v rendlíku na plotně smíchejte vanilkový pudinkový prášek s moučkovým cukrem

5
Další

Přilijte k sypkým přísadám šťávu vymačkanou ze 3 pomerančů doplněnou džusem na 400 ml a za stálého míchání uvařte pudink

6
Další

Jakmile hmota zhoustne, přidejte 2 oddělené žloutky a za stálého míchání ji ještě provařte. Lehce se vyčeří a zesklovatí

7
Další

Po odstavení do voňavého pudinku vmíchejte dužninu z celého pomeranče (čtvrtý v pořadí), kterou jste pokrájeli nadrobno

8
Další

Hmotu plňte ještě teplou, nejlépe pomocí velké lžíce, do upečených lineckých košíčků. Naložte jí do každého raději více

9
Další

Jakmile náplň mírně ztuhne, ozdobte kousky výsečemi pomerančových plátků i s kůrou, lupínky mandlí a čokoládovými lístky

Předchozí
Větrníky s jahodami
Další
Kapří rolované bifteky se slaninou a houbovou omáčkou
Předchozí
Větrníky s jahodami
Další
Kapří rolované bifteky se slaninou a houbovou omáčkou
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here