Ingredience
-
polohrubá mouka
-
moučkový cukr
-
sůl
-
máslo
-
vejce
-
pomeranče
-
pomerančový džus
-
vanilkový pudink
-
vanilkový cukr
-
žloutky
-
sekané mandle
-
čokoládové filigrány
-
Pracovní postup
Zkuste tyto opravdu originální košíčky a zjistíte, že svět lineckého pečiva ještě neznáte zdaleka tak dobře, jak jste si až dosud mysleli!
Jejich podstatu tvoří košíčky z lineckého těsta pečené v plechových formičkách. Jejich výhodou je skutečnost, že si je můžete připravit i do zásoby (linecké je velmi trvanlivé) a naplníte je pak kdykoli podle potřeby. Základ náplně tvoří vanilkový pudink svařený v pomerančové šťávě a džusu. A aby byla opravdu svěží, přidává se do ní ještě pokrájená dužnina z jednoho plodu. A jemnou chuť jí nakonec dodají za horka zašlehané žloutky.
Ingredience:
300 g polohrubé mouky, 50 g moučkového cukru, špetka soli, 150 g másla, 2 vejce, náplň: 4 pomeranče, pomerančový džus dle potřeby, 1 vanilkový pudink, 70 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky; na ozdobu: sekané mandle, čokoládové filigrány
Postup:
Mouku smíchejte s moučkovým cukrem, přidejte špetku soli, změklý tuk a vejce, v jednom kroku vypracujte těsto a nechte je hodinu v chladu. Z odleželého vypracujte plát silný 3 mm a kruhovou vykrajovačkou o trochu větší, než je průměr kovových košíčků vypíchněte kolečka a lehce je do formiček vmáčkněte. Kousky pečte na plechu při 180 ͦC dozlatova a ještě teplé vyjměte.
Připravte si také krém: Ze 3 pomerančů vytlačte šťávu a dolijte ji džusem do 400 ml. Přidejte vanilkový a moučkový cukr rozmíchaný s pudinkem a přiveďte v rendlíku vše k varu. Nakonec zašlehejte žloutky a minutu směs provařte. Zbylý pomeranč oloupejte, dužninu nakrájejte na kousky a přimíchejte do pudinku. Teplým krémem upečené košíčky naplňte, ozdobte je po ztuhnutí výsečemi z pomeranče, sekanými mandlemi nebo mandlovými lupínky a čokoládovými filigrány.
Postup
1
Další
|
|
2
Další
|
Hotové vláčné těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte je jako každé linecké v chladničce alespoň hodinu odležet |
3
Další
|
|
4
Další
|
|
5
Další
|
Přilijte k sypkým přísadám šťávu vymačkanou ze 3 pomerančů doplněnou džusem na 400 ml a za stálého míchání uvařte pudink |
6
Další
|
|
7
Další
|
Po odstavení do voňavého pudinku vmíchejte dužninu z celého pomeranče (čtvrtý v pořadí), kterou jste pokrájeli nadrobno |
8
Další
|
|
9
Další
|