Ingredience
-
1 kostka droždí čerstvé
-
6 lžic krupicový cukr
-
400 g hladká mouka
-
200 ml mléko
-
špetka sůl
-
1 vejce
-
2 žloutek
-
100 g máslo
-
náplň:
-
meruňkyčerstvé nebo kompot
-
200 g měkký tvaroh
-
1 žloutek
-
2-3 lžíce krupicový cukr
-
na potření:
-
1 žloutek
-
1 lžíce mléko
-
glazura.
-
12 lžic moučkový cukr
-
2 lžíce mléko
-
citronová šťáva
Pracovní postup
Možná nad tímto receptem mávnete rukou, že je to práce pro hračičky, kteří mají spousty volného času. Proč ale nepřipravit doma alespoň jednou za čas pro všechny malé i velké pořádné překvapení?!
Postup:
- Běžným způsobem připravte kvásek: Do misky rozdrobte droždí a utřete je s 1 lžící cukru a 1 lžící hladké mouky. Kašičku zřeďte 3 lžícemi vlažného mléka, vše vymíchejte a nechte v teple vykynout.
- Zbylou mouku promíchejte v míse se zbývajícím cukrem i solí, přilijte vzešlý kvásek, prošlehané vejce i žloutky, rozehřáté vlažné máslo a ohřátým mlékem zadělejte hladké lesklé těsto. Dobře vypracované nechte pod fólií či utěrkou v teple řádně vykynout.
- V mezičase připravte meruňky a náplň: Čerstvé plody spařte horkou vodou, oloupané rozpulte a zbavte pecky. Kompotované nechte důkladně vykapat. Tvaroh vymíchejte v misce dohladka s odděleným žloutkem a dle chuti přidejte cukr.
- Vykynuté těsto přeložte na pomoučený vál, lehce je rukou přehněťte a vyválejte z něj plát silný 1 cm, ze kterého vypíchne kruhovou vykrajovačkou o průměru 8 až 10 cm kolečka. Každé nařízněte po obvodu několikrát nožem (viz postup), ale středy ponechte volné! Takto upravené terčíky přeložte na plech s papírem na pečení a ponechte mezi nimi větší rozestupy. Je třeba je nechat dokynout (cca 10 minut) a také při pečení nabydou značně na objemu. Ve středu každého pak vytlačte dnem skleničky plochý důlek, který naplníte ochuceným tvarohem a náplň přiklopte polovinou meruňky. Okraje (okvětní lístky) potřete žloutkem rozšlehaným s mlékem a v troubě vyhřáté na 180 oC květy upečte dorůžova (cca 15 až 20 minut). Hotové nechte na plechu vychladnout.
- Na dohotovení připravte glazuru: Jemně prosátý moučkový cukr utřete v misce s mlékem a konzistenci polevy upravte citrónovou šťávou. Zvolna roztékavou hmotu rozetřete na okvětních plátky na zchladlých květech a nechte vrstvu ztuhnout.
Postup
1
Další
|
Z rozdrobeného droždí utřeného na kašičku s trochou cukru, hladké mouky a vlažného mléka nechte v teple vzejít pěkně nadýchaný kvásek |
2
Další
|
Zaděláte-li kvásek v míse, potom k němu přijdete zbylou mouku se solí i cukrem, vejce, žloutky i tekuté máslo a mlékem zadělejte těsto |
3
Další
|
Než dobře vyhnětené vláčné těsto řádně vykyne, oloupejte vroucí vodou spařené meruňky a zbavené pecek rozpulte. Kompotované sceďte |
4
Další
|
|
5
Další
|
|
6
Další
|
|
7
Další
|