Ingredience
-
450 g hladká mouka
-
250 g máslo
-
7 lžic voda
-
2 žloutky
-
6 bílky
-
420 g krupicový cukr
-
špetka moučkový cukr
-
špetka sůl
-
2 lžíce ocet
Pracovní postup
Připravte si tukové těsto: Na vále zpracujte mouku s máslem pokrájeným na kousky. V robotu hmotu zpracujte krátce a rychle. Připravte si i těsto vodové: Opět v jediném kroku zpracujte všechny přísady. Z vodového těsta vypracujte čtverec 25 x 25 cm a do jeho středu uložte nakoso menší čtverec těsta tukového. Rohy vodového těsta přes něj přeložte do podoby psaníčka a takto zabalená těsta rozválejte na velký čtverec cca 50 x 50 cm. Ten pomyslně rozdělte zleva i zprava na třetiny, přeložte je přes sebe, vzniklý obdélník lehce rozválejte a podobně přeložte opět zleva i zprava do podoby čtverce. Balíček zabalte do fólie a uložte na hodinu do chladničky. Pak proces dvojitého překládaní na třetiny a rozvalování ještě alespoň 2x zopakujte. Dobře vypracované těsto rozdělte na 3 díly, z každého vyválejte plát silný cca 2 mm a rozdělte jej rádýlkem na proužky široké 3 a dlouhé 20 cm. Každý naviňte spirálovitě na kovovou trubičku na kremrole, aby se okraje šroubovice mírně překrývaly. Kousky potřete rozšlehaným vejcem a v troubě je při 200 oC dozlatova upečte (12 až 15 minut). Z dávky připravíte 40 trubiček. Ještě teplé kousky z trubiček sejměte (stačí lehce klepnout o podložku). Zchladlé trubičky plňte pevnou pěnou vyšlehanou v kotlíku nad párou z bílků s pískovým cukrem. Pocukrované podávejte.
Postup
1
Další
|
|
2
Další
|
Snadné je i vodové těsto: Zpracujte v robotu či na válu hladkou mouky s vodou, octem, žloutky, špetkou moučkového cukru a soli |
3
Další
|
Vodový bochánek vyhněťte na válu o něco důkladněji než bochánek tukový. Oba druhy těsta poté okamžitě dál zpracujte |
4
Další
|
|
5
Další
|
Vzniklé psaníčko v další fázi rozválejte válečkem do podoby většího čtvercového plátu o rozměrech přibližně 50 x 50 cm |
6
Další
|
|
7
Další
|
Vzniklý obdélník přeložte rovněž zleva i zprava a balíček nechte hodinu v chladu. Poté jeho rozvalování a skládání 2x zopakujte |
8
Další
|
|
9
Další
|
|
10
Další
|
Navinuté základy kremrolí uložte na plech tak, aby konce proužků byly dole, potřete je rozšlehaným vejcem a upečte dozlatova |
11
Další
|
|
12
Další
|
Připravte si bílkovou náplň do kremrolí: V kotlíku nad párou důkladně vyšlehejte z bílků a pískového cukru pevnou lesklou pěnu |
13
Další
|