Ingredience
-
8 ks plátky želatiny
-
4 lžíce voda
-
400 g sýr mascarponemůže být kvalitní tvaroh
-
100 g smetanový jogurt
-
450 ml smetana ke šlehání
-
4 lžíce moučkový cukr
-
4 lžičky vanilkový cukr
-
100 ml borůvkový jogurt
-
100 g čerstvé borůvky
-
1 sáček ztužovač šlehačky
-
borůvková šťáva
-
loupané pistácie
Pracovní postup
Jak na to krok za krokem:
- Formu na chlebíček vypláchněte studenou vodou a vyložte ji fólií. Na dno pak vyrovnejte vrstvu oplatek s vanilkovou náplní, jednu vedle druhé.
- Připravte vanilkový krém: želatinu namočte v troše vody a nabobtnalou rozehřejte v mikrovlnce. V míse vymíchejte mascarpone či tvaroh se smetanovým jogurtem. Zvlášť vyšlehejte smetanu s oběma druhy cukru do fáze měkké vlny, 2 lžíce pěny rozpracujte metličkou ve vlažné želatině a tento základ zapravte ručně metlou do celkového množství šlehačky. Pěnu hned vmíchejte do smetanového základu, dohladka propracovanou náplň nalijte na oplatkový základ ve formě, vrstvu uhlaďte a vyrovnejte na ni další oplatky s vanilkovou náplní. Vše pak nechte v chladničce krátce ztuhnout.
- Dále připravte borůvkový krém: Želatinu nabobtnalou v troše vody opět rozehřejte. Mascarpone vymíchejte s borůvkovým jogurtem. Zvlášť vyšlehejte smetanu s oběma druhy cukru, zapracujte do ní vlažnou tekutou želatinu a pěnu vmíchejte do smetanového jogurtového základu. Nakonec do náplně zvolna zapracujte čerstvé borůvky a hmotu opět naložte na oplatky ve formě. Zcela naplněnou formu zabalte do fólie a obsah nechte v chladničce do druhého dne ztuhnout.
- Na druhý den vyklopte ztuhlý obsah formy na podložku a tunýlek potřete vrstvou smetany vyšlehané se ztužovačem a obarvené borůvkovou šťávou. Povrch přizdobte nasekanými pistáciovými jádry, případně borůvkami.
Náš tip:
Oplatky s vanilkovou náplní by neměly být příliš silné (mnohonásobně vrstvené), aby se stačily v náplni chlebíčku patřičně proležet a zvláčnět. Právě z toho důvodu se vyplatí uložit dohotovený dezert v chladničce přes noc.
(Navštíveno 238x, dnes 1x)