0 0
Ozdoba slavnostní tabule: Nezapomenutelný losos

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredience

400 g Lístkové těsto
300 g uzený losos
3 natvrdo uvařená vejce
0,5 citróny
0,5 kelímku krémová smetana
100 g eidam
1 muškátový oříšek
1 na potření vejce

Ozdoba slavnostní tabule: Nezapomenutelný losos

Národní kuchyně

Losos zapečený v listovém těstě se stane určitě ozdobou každé slavnostní tabule. Ale počítejte s tím, že si dáte jeden, dva kousky a víc už nezvládnete. Je to totiž pokrm velice sytý, a pokud si ho dáte jako malou předehru, tedy předkrm, potom s ním šetřete dvojnásob.

  • Střední

Ingredience

Pracovní postup

Sdílejte

Samotné rybí maso je lehké, snadno stravitelné, ale v tomto případě vstupují do hry ještě další ingredience. V první řadě jsou to natvrdo vařená vejce, která tvoří spodní vrstvu. Následují plátky lososa nakrájené z filetu (běžně k dostání, občas i s výraznou slevou), trocha citrónové šťávy, kterou si můžete dochutit na samý závěr i porci na talíři, další v pořadí je krémově hustá smetana, která náplň při pečení spojí, a pak ještě strouhaný tvrdý sýr posypaný bylinkami. Naší chuti svědčí spíše sekaná petrželka, ale nic nezkazíte s trochou šalvěje, případně koprem, který je ovšem poněkud výraznější. Nicméně milovníci skandinávských rybích specialit tuto chuť určitě uvítají. Z výčtu ingrediencí je tedy zřejmé, že z dietního lososa se nakonec stala malá kalorická bomba. Ale úžasná!

Jak na to:

Z těsta vypracujte dva pláty a z obou vykrojte tvar ryby. Jeden přeložte na plech s papírem, potřete rozšlehaným vejcem a v ploše propíchněte několikrát vidličkou. S výjimkou lemu po obvodu o šíři 2 cm poklaďte těsto kolečky natvrdo vařených vajec a rozložte na ně plátky lososa silné asi 15 mm. Maso zakapejte citrónovou šťávou a potřete krémovou smetanou. Následují sekané bylinky podle chuti, špetka jemně strouhaného muškátového oříšku a vrstva nahrubo strouhaného sýra. Než na sýr uložíte vrchní plát těsta, vytvořte v jeho povrchu s výjimkou lemu po obvodu kruhovou vykrajovačkou šupiny a po uložení na naplněný plát jejich okraje stlačte. Vidličkou narýhujte hřbetní ploutev a ocas, dole připojte z odkrojku vytvarovanou břišní ploutev a za hlavu ještě malou ploutvičku a oko. Povrch potřete rozšlehaným vejcem, vložte vše do trouby vyhřáté na 200 oC, po 10 minutách teplotu stáhněte na 180 oC a rybu dopečte dozlatova.

(Navštíveno 295x, dnes 1x)

Postup

1
Další

1. Těsto rozdělte na 2 díly, rozválejte je na 3 mm a z každého plátu vykrojte tvar ryby, zde podle misky vhodného tvaru

2
Další

2. Jeden plát přeložte na plech s papírem, potřete ho rozšlehaným vejcem, poklaďte kolečky vajec a pak plátky lososa

3
Další

3. Vrstvu rybího masa zakapejte čerstvou citrónovou šťávou (nepokropte lem!) a pak potřete hustou krémovou smetanou

4
Další

4. Následuje rovnoměrná vrstva nahrubo strouhaného tvrdého sýra a jemně sekané bylinky (vhodná je petrželka nebo kopr)

5
Další

5. Připravte si vrchní plát totožný se spodním a šupiny v něm naznačte polovičními vrypy malou kruhovou vykrajovačkou

6
Další

6. Ve vrchním plátu těsta vykrojte ústa a celý přeneste na dlaních na spodní s náplní. Okraje obou plátů stlačte prsty

7
Další

7. Vidličkou narýhujte ploutve, přidejte oko, ploutvičku za hlavou a ploutev břišní.

8
Další

8. Rybu potřete vejcem a upečte

Předchozí
Bramborový dortík s bylinkami
Další
Šťavnatý rostbíf v kombinaci s vitamíny
Předchozí
Bramborový dortík s bylinkami
Další
Šťavnatý rostbíf v kombinaci s vitamíny
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here