Ingredience
-
400 g Lístkové těsto
-
300 g uzený losos
-
3 natvrdo uvařená vejce
-
0,5 citróny
-
0,5 kelímku krémová smetana
-
100 g eidam
-
1 muškátový oříšek
-
1 na potření vejce
Pracovní postup
Samotné rybí maso je lehké, snadno stravitelné, ale v tomto případě vstupují do hry ještě další ingredience. V první řadě jsou to natvrdo vařená vejce, která tvoří spodní vrstvu. Následují plátky lososa nakrájené z filetu (běžně k dostání, občas i s výraznou slevou), trocha citrónové šťávy, kterou si můžete dochutit na samý závěr i porci na talíři, další v pořadí je krémově hustá smetana, která náplň při pečení spojí, a pak ještě strouhaný tvrdý sýr posypaný bylinkami. Naší chuti svědčí spíše sekaná petrželka, ale nic nezkazíte s trochou šalvěje, případně koprem, který je ovšem poněkud výraznější. Nicméně milovníci skandinávských rybích specialit tuto chuť určitě uvítají. Z výčtu ingrediencí je tedy zřejmé, že z dietního lososa se nakonec stala malá kalorická bomba. Ale úžasná!
Jak na to:
Z těsta vypracujte dva pláty a z obou vykrojte tvar ryby. Jeden přeložte na plech s papírem, potřete rozšlehaným vejcem a v ploše propíchněte několikrát vidličkou. S výjimkou lemu po obvodu o šíři 2 cm poklaďte těsto kolečky natvrdo vařených vajec a rozložte na ně plátky lososa silné asi 15 mm. Maso zakapejte citrónovou šťávou a potřete krémovou smetanou. Následují sekané bylinky podle chuti, špetka jemně strouhaného muškátového oříšku a vrstva nahrubo strouhaného sýra. Než na sýr uložíte vrchní plát těsta, vytvořte v jeho povrchu s výjimkou lemu po obvodu kruhovou vykrajovačkou šupiny a po uložení na naplněný plát jejich okraje stlačte. Vidličkou narýhujte hřbetní ploutev a ocas, dole připojte z odkrojku vytvarovanou břišní ploutev a za hlavu ještě malou ploutvičku a oko. Povrch potřete rozšlehaným vejcem, vložte vše do trouby vyhřáté na 200 oC, po 10 minutách teplotu stáhněte na 180 oC a rybu dopečte dozlatova.
Postup
1
Další
|
|
2
Další
|
|
3
Další
|
|
4
Další
|
|
5
Další
|
|
6
Další
|
|
7
Další
|
|
8
Další
|