Ingredience
-
200 g chlebová mouka
-
50 g hladká mouka
-
1 lžička instantní droždí
-
1 lžička krupicový cukr
-
0,5 lžičky sůl
-
2 ks vejce
-
20 g máslo
-
150 ml mléko
-
2 lžíce olej
-
1 menší cibule
-
1 menší brambory
-
100 g kuřecí prsa
-
2 žampiony
-
1 lžička kari koření
-
1 lžíce máslo
-
1 lžíce hladká mouka
-
sůl
-
podle potřeby voda
-
celý pepř
-
mrkev
Pracovní postup
Hrátky s různými druhy těsta mohou přijít s nevídaným novým nápadem, ať už je to pečivo na sladký či slaný způsob. Vůbec nejlepší je těsto kynuté, ale obávat se ho ani trochu nemusíte; ve všech případech jsme zapojili do hry sušené instantní droždí, s jehož využitím připravené těsto vykyne zaručeně, stoprocentně a bez zadělávání problematického kvásku.
Postup
1
Další
|
1. Jako první připravte náplň: V pánvi orestujte na 1 lžíci oleje drobně nasekanou cibuli, přidejte na kostičky nakrájený oloupaný brambor, trochu vody a poduste vše doměkka. Zvlášť orestujte ve zbylém oleji na nudličky upravené maso, přidejte nasekané houby a opět vše chvíli duste (dle potřeby přilijte vodu). Jakmile maso i houby změknou, přidejte cibulový bramborový základ, kari a vyduste ze směsi část tekutiny. Dle chuti ji pak osolte a zahustěte ji jíškou, kterou jste usmažili zvlášť z másla a hladké mouky. Náplň nechte po odstavení vychladnout. |
2
Další
|
|
3
Další
|
3. Jakmile těsto zvětší původní objem na dvojnásobek, vyklopte je na vál a krátce přehnětené rozdělte na 8 dílků. Z kousků ukoulejte v dlaních bochánky, jež necháte pod utěrkou cca 10 minut dokynout. Každý dále zploštěte dlaní, do středu placičky uložte díl zchladlé náplně, kterou do těsta zabalíte podobně jako koláček. Ze zabalených kousků opět ukoulejte bochánky, jež uložíte v rozestupech na plech s papírem na pečení a necháte je znovu krátce dokynout. |
4
Další
|
4. Dokynuté bochánky potřete rozšlehaným vejcem a dozdobte je: Dvojice oček tvoří kuličky černého pepře (může být hřebíček) a trojúhelníkovité zobáčky vyřízněte z plátku mrkve. Takto upravené kousky pečte dozlatova v troubě vyhřáté na 180 oC (cca 15 minut) a krátce před dopečením je opětovně přetřete zbylým rozšlehaným vejcem. Dopečená kuřátka nechte vychladnout a potravinářským fixem či rozehřátou čokoládou na ně dokreslete stylizované nožky. |