Ingredience
-
150 g plátky vepřové kýty
-
sůl a pepř
-
bešamelová náplň:
-
kousek máslo
-
hladká mouka
-
krémová smetana
-
šafrán nebo kurkuma
-
muškátový oříšek
-
brokolice
-
houbová náplň:
-
tuk
-
nakrájené houbymohou být žampiony
-
1 vejce
Pracovní postup
Fígl je v křehkém, tence naklepaném mase. Ideální je kuřecí, krůtí nebo i vepřové – naplněné houbovou nebo jemnou, příjemně kořeněnou brokolicovou náplní na bázi bešamelu, to je opravdová lahoda…
V tomto případě se nemusíte trápit s prokrajováním kapsy do boku silnějšího plátku masa. Jednoduše větší plát rozklepejte, jak jen to půjde, ale pozor, aby se nepoškodil. Doprostřed pak navrstvěte vaši oblíbenou náplň, maso přeložte, okraje k sobě sklepněte paličkou a pro jistotou je ještě spíchněte jehlou na španělské ptáčky. Malý zázrak je na světě během chvilky. Hotovou kapsu nakonec obalte v klasickém trojobalu a osmažte dozlatova. Zkusit můžete rovněž náplň sýrovou, případně míchaná vejce se šunkou, vajíčko vařené natvrdo. Dnes s námi můžete připravit nadívané vepřové kapsy…
Jak na to:
Plátky masa rozklepejte paličkou, osolte je, případně opepřete, a na jednu polovinu rozložte kopeček bešamelu s nadrobno pokrájenou, v páře podušenou brokolicí: Na kousku másla krátce osmahněte hladkou mouku (nesmí ztmavnout, jen zpěnit), zalijte ji sladkou smetanou, provařte a ochuťte solí, mletým bílým pepřem a trochou kurkumy nebo šafránu. Podle chuti můžete přidat špetku muškátového květu nebo strouhaného oříšku. Na závěr dodejte v páře vařenou brokolici rozebranou na malé růžičky.
Výborná je jako náplň také houbová smaženice: Zpěňte na másle nasekanou cibuli, přidejte pokrájené houby případně žampióny a nechte je podusit. Houby osolte, opepřete a nakonec do nich vmíchejte rozšlehané vejce. Směs nechte srazit. Okraj každého plátku masa přeložte přes náplň uprostřed, okraje vzniklé kapsy sklepněte paličkou, případně konec ještě zajistěte jehlou. Nakonec každý kousek obalte v hladké mouce, pak ve vejci a nakonec ve strouhance. Kapsy smažte na tuku dozlatova a podávejte je se zeleninovým salátem nebo vařeným bramborem.
Postup
1
Další
|
|
2
Další
|
Každý tence rozklepaný plátek posolte a poprašte lehce černým mletým pepřem |
3
Další
|
Na másle zpěňte mouku, přilijte smetanu, omáčku provařte a ochuťte solí, mletým bílým pepřem a trochou kurkumy. Přidejte muškátový květ či strouhaný oříšek a nakonec spařenou brokolici |
4
Další
|
Na másle zpěňte nasekanou cibuli, přidejte pokrájené houby, případně žampióny, a nechte je podusit. Houby osolte, opepřete a nakonec do nich vmíchejte rozšlehané vejce. Směs nechte srazit |
5
Další
|
Kapsy uzavřete. Jeden z volných okrajů plátku přeložte přes kopeček náplně uprostřed |
6
Další
|
Okraje vzniklé kapsy pečlivě přitlačte prsty a ještě je k sobě sklepněte paličkou |
7
Další
|
|
8
Další
|