0 0
Rafinované nadívání kuřecích stehen

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredience

Adjust Servings:
4 kuřecí stehna
1,5 lžíce máslo
3 ks cibulka menší
150 g žampiony
1 snítka listová petržel
2 lžíce olej
100 g cibule
100 g karotka
bouquet garni
1 l hovězí vývar

Rafinované nadívání kuřecích stehen

Národní kuchyně

Sváteční hostina si doslova říká o nějaké to masíčko doplněné jemnou jarní nádivkou. Nejčastěji pak dostane slovo nadívané kuřátko, případně fajnová roláda. Věděli jste ovšem, že inspirativně naplnit se dají také jednotlivá kuřecí stehýnka?

  • Serves 4
  • Střední

Ingredience

Pracovní postup

Sdílejte

Podmínkou této rafinované úpravy je jeden velice důležitý krok: Každé kuřecí stehno je třeba částečně vykostit (viz postup s receptem). Tato úprava se sice týká pouze jeho masitější širší části, ale vyžaduje trochu vynaloženého úsilí navíc a také zručnosti. Na místě je i zvýšená opatrnost, protože budete pracovat se špičkou ostře nabroušeného nože! Vynaložená práce i čas se však bohatě vyplatí a odměnou za to vám budou nevídané plněné kousky, na sváteční stůl jako stvořené. Nádivku můžete samozřejmě libovolně obměnit a přizpůsobit „zažité chuti“ vašich domácích strávníků…

Náš tip:

Nechce se vám do pracného vykosťování kuřecích stehen, byť jen částečného? Potom na každém kousku uvolněte prsty od okraje řezné plochy kůži a naložte pod ni řidší náplň. Stačí jemně nasekat 1 červenou papriku a 2 malé cibulky, přidejte prolisovaný česnek, smetanový sýr (např. Philadelphia) a vymíchanou hmotu ochuťte solí a pepřem. Naplněnou kůžičku pak šikovně zajistěte, aby se pod ní náplň udržela – stačí stehýnka ovinout dlouhými proužky slaniny.

Jak na to

  1. Nejprve vykostěte rozšířené horní části kuřecích stehen: Každé uložte na prkénko řeznou stranou nahoru a pohmatem nalezněte pod svalovinou kost vedoucí od kloubu k řezu. Špičkou ostrého nože veďte kolmo shora po kosti řez, maso postupně uvolňujte, obnaženou kost z kloubu vytrhněte (kostní chrupavku se vyplatí přeříznout) a celou vyjměte.
  2. Připravte houbovou náplň: V pánvi na plotně zpěňte na másle jemně nasekanou cibuli a nechte ji zesklovatět. Dále přidejte drobně pokrájené očistěné žampióny, směs osolte, opepřete a za občasného obracení z ní vyduste šťávu. Po odstavení do ní zapracujte jemně nasekanou petrželku a nechte ji vychladnout
  3. Na pracovní plochu rozložte část vepřové tukové blány (vyhlíží jako síťka), uložte na ni připravené stehno a vykostěnou širší část rozevřete do podoby plátu. Na maso naložte čtvrtinu náplně, volnými díly ji zleva i zprava zakryjte, celé stehno zaviňte do tukové blány a ovažte je motouzem. Naplněná stehna osušte ubrouskem, po obou stranách je opečte dorůžova v rozpáleném oleji v hlubší pánvi s odnímatelnou rukojetí a odložte je stranou. Ve výpeku v pánvi dále orestujte na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev i drcený česnek, na zeleninovou směs naložte opečená stehna, přidejte hovězí vývar, svazeček bylinek a vše přiveďte k varu. Pánev pak zaklopte, přeložte ji do trouby vyhřáté na 200 oC a maso za občasného obracení upečte (cca 30 minut). Měkká stehna vyjměte na nahřátý talíř, výpek zredukujte vařením na plotně na čtvrtinu a propasírujte ho přes sítko. Stehýnka zbavte motouzu (blána se do masa zapeče), jejich rozšířené plněné části rozdělte na plátky a se zbylými paličkami je podávejte přelité připravenou omáčkou s fazolovými lusky upravenými v páře.

 

(Navštíveno 650x, dnes 1x)

Postup

1
Další

1. Stehno uložte na prkénko řeznou stranou nahoru, rozšířenu část nařízněte od kloubu špičkou nože a kost postupně ze svaloviny uvolněte

2
Další

2. Jakmile je kost zcela obnažená a uvolněná, přeřízněte v kloubu chrupavky a kroutivým pohybem ji vytrhněte. Vyjměte i část kloubu

3
Další

3. Na pracovní plochu rozložte část vepřové tukové blány, uložte na ni stehno a jeho vykostěnou širší část rozevřete do podoby plátu

4
Další

4. Na rozevřené maso naložte čtvrtinu náplně, volnými přesahy ji zleva i zprava zakryjte a stehýnko dotvarujte do jeho původní podoby

5
Další

5. Celé stehno zaviňte do vepřové tukové blány, která připomíná síťku. Na obalení každého kousku budete potřebovat jen menší část blány

6
Další

6. Blánou obalená stehýnka oviňte vhodným motouzem a tepelně je upravte (viz recept). Měkké kousky podávejte zbavené těchto úvazků

Předchozí
Dort L. N. Tolstého
Další
Ruské pirožky jinak: Prasátka nadívaná hovězím masem
Předchozí
Dort L. N. Tolstého
Další
Ruské pirožky jinak: Prasátka nadívaná hovězím masem
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here