Ingredience
-
4 kuřecí stehna
-
1,5 lžíce máslo
-
3 ks cibulkamenší
-
150 g žampiony
-
1 snítka listová petržel
-
2 lžíce olej
-
100 g cibule
-
100 g karotka
-
bouquet garni
-
1 l hovězí vývar
Pracovní postup
Podmínkou této rafinované úpravy je jeden velice důležitý krok: Každé kuřecí stehno je třeba částečně vykostit (viz postup s receptem). Tato úprava se sice týká pouze jeho masitější širší části, ale vyžaduje trochu vynaloženého úsilí navíc a také zručnosti. Na místě je i zvýšená opatrnost, protože budete pracovat se špičkou ostře nabroušeného nože! Vynaložená práce i čas se však bohatě vyplatí a odměnou za to vám budou nevídané plněné kousky, na sváteční stůl jako stvořené. Nádivku můžete samozřejmě libovolně obměnit a přizpůsobit „zažité chuti“ vašich domácích strávníků…
Náš tip:
Nechce se vám do pracného vykosťování kuřecích stehen, byť jen částečného? Potom na každém kousku uvolněte prsty od okraje řezné plochy kůži a naložte pod ni řidší náplň. Stačí jemně nasekat 1 červenou papriku a 2 malé cibulky, přidejte prolisovaný česnek, smetanový sýr (např. Philadelphia) a vymíchanou hmotu ochuťte solí a pepřem. Naplněnou kůžičku pak šikovně zajistěte, aby se pod ní náplň udržela – stačí stehýnka ovinout dlouhými proužky slaniny.
Jak na to
- Nejprve vykostěte rozšířené horní části kuřecích stehen: Každé uložte na prkénko řeznou stranou nahoru a pohmatem nalezněte pod svalovinou kost vedoucí od kloubu k řezu. Špičkou ostrého nože veďte kolmo shora po kosti řez, maso postupně uvolňujte, obnaženou kost z kloubu vytrhněte (kostní chrupavku se vyplatí přeříznout) a celou vyjměte.
- Připravte houbovou náplň: V pánvi na plotně zpěňte na másle jemně nasekanou cibuli a nechte ji zesklovatět. Dále přidejte drobně pokrájené očistěné žampióny, směs osolte, opepřete a za občasného obracení z ní vyduste šťávu. Po odstavení do ní zapracujte jemně nasekanou petrželku a nechte ji vychladnout
- Na pracovní plochu rozložte část vepřové tukové blány (vyhlíží jako síťka), uložte na ni připravené stehno a vykostěnou širší část rozevřete do podoby plátu. Na maso naložte čtvrtinu náplně, volnými díly ji zleva i zprava zakryjte, celé stehno zaviňte do tukové blány a ovažte je motouzem. Naplněná stehna osušte ubrouskem, po obou stranách je opečte dorůžova v rozpáleném oleji v hlubší pánvi s odnímatelnou rukojetí a odložte je stranou. Ve výpeku v pánvi dále orestujte na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev i drcený česnek, na zeleninovou směs naložte opečená stehna, přidejte hovězí vývar, svazeček bylinek a vše přiveďte k varu. Pánev pak zaklopte, přeložte ji do trouby vyhřáté na 200 oC a maso za občasného obracení upečte (cca 30 minut). Měkká stehna vyjměte na nahřátý talíř, výpek zredukujte vařením na plotně na čtvrtinu a propasírujte ho přes sítko. Stehýnka zbavte motouzu (blána se do masa zapeče), jejich rozšířené plněné části rozdělte na plátky a se zbylými paličkami je podávejte přelité připravenou omáčkou s fazolovými lusky upravenými v páře.
Postup
1
Další
|
|
2
Další
|
|
3
Další
|
|
4
Další
|
|
5
Další
|
|
6
Další
|