Ingredience
-
500 g rebarbora
-
2 lžíce krupicový cukr
-
250 g kozí tvarohlze nahradit klasickým
-
100 g jogurt bílý
-
2 lžíce moučkový cukr
-
150 ml smetana ke šlehání
-
1 lžička vanilkový cukr
-
8 ks cukrářské piškoty
-
sirupnapříklad z černého bezu
-
práškové kakao
Pracovní postup
Jak na to:
Reveňové řapíky s odříznutými konci tence sloupněte, nakrájené na drobné špalíčky zasypejte v kastrolu na plotně cukrem a na mírném ohni vše za občasného míchání zvolna svařte do změknutí. Jemnou zavařeninu nechte po odstavení vychladnout. Zvlášť vymíchejte v misce tvaroh s jogurtem i moučkovým cukrem dle chuti a krém zjemněte smetanou vyšlehanou s vanilkovým cukrem (pevná šlehačka). Piškoty nalámejte na kousky, svlažte je bezovým sirupem. Do připravených pohárů či sklenic naložte na dno vrstvu reveňového pyré, přidejte pár sirupem svlažených piškotových kousků a vrstvu smetanového krému. Na krém opět naložte reveňové pyré, pak piškoty a nakonec vrstvu krému. Povrch poprašte lehce pomocí sítka kakaem a v chladničce nechte naplněné poháry odležet a vychladit (cca 2 hodiny, piškoty musí zvláčnět). Před podáváním každý přizdobte lístky meduňky nebo máty.
Náš tip:
Použijete-li k přípravě pyré rebarboru s intenzivně červenými řapíky (intenzivně rudou slupku je samozřejmě třeba sloupnout), bude mít výsledný produkt atraktivně růžovou barvu. Rozvar z klasické rebarbory bude nazelenalý.