0 0
Recept na dort Othello

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredience

225 g máslo
200 g krupicový cukr
120 g moučkový cukr
100 g bílá čokoláda
150 g hořká čokoláda
300 g hladká mouka
100 g lískové oříšky jemně nastrouhané a opražené
2 lžičky kypřící prášek do pečiva
80 ml mléko dle potřeby
6-8 lžic koňak
meruňkový džem nebo pomerančový
4 plátky želatiny
3 lžíce voda
50 g čokoládová rýže

Recept na dort Othello

Národní kuchyně

William Shakespeare při psaní své slavné hry určitě netušil, že důvěřivý vražedník Othello bude mít jednou dokonce svůj dort, zatímco uškrcená nevinná Desdemona se nikdy žádného pamlsku nedočkala. Dort Othello lze připravit na mnoho způsobů, my pro vás máme recept, který pochází ze Středomoří.

  • Střední

Ingredience

Pracovní postup

Sdílejte

Podstatu dortíku tvoří piškot, jehož základ je vyšlehaný s rozehřátou bílou čokoládou. A aby toho nebylo málo, ve směsi sypkých přísad mají nezastupitelné místo voňavě opražené a slupek zbavené nastrouhané lískové oříšky. Zajímavá je samozřejmě i náplň tvořená pomerančovou marmeládou, ale nahradit ji lze bez obav meruňkovým džemem.

 Postup:

  1. Měkké máslo vyšlehejte s cukrem (nemusí se zcela rozpustit) a metlami šlehače do pěny zapracujte rozehřátou čokoládu. Po jednom do základu dále zašlehejte rozklepnutá vejce. Zvlášť promíchejte mouku s jemně nastrouhanými, v suché pánvi opraženými a tmavých slupek zbavenými lískovými jádry i s práškem do pečiva a směs zvolna zapracujte stěrkou do vyšlehané pěny spolu s mlékem (dle potřeby). Ne příliš řídké těsto nalijte do formy o průměru 22 až 24 cm vyložené papírem na pečení a korpus při 170 °C upečte (cca 40 až 50 minut, nutná zkouška špejlí). Hotový nechte ve formě 5 minut vydýchat, uvolněte ho pak a nechte ho zcela vychladnout.
  2. Nastříhané želatinové plátky namočte v troše vody a nabobtnalé opatrně rozehřejte. Džem přiveďte v žáruvzdorné misce v mikrovlnce k varu a po krátkém zchladnutí do něj vmíchejte želatinu. Hmotu nechte za občasného promíchání zvolna chladnout. V mezičase skrojte rovně zchladlý korpus (odkrojte vypouklé bříško) a celý 2x prokrojte. Získáte 3 kruhové pláty. Spodní uložte zpět do formy či ráfku, svlažte ho alkoholem a rozetřete na něj polovinu vlažného želé. Přiložte druhý piškotový plát a postup zopakujte. Složený korpus uložte v chladu, želé v mezivrstvách musí ztuhnout.
  3. Bok ztuhlého dortíku potřete po vyjmutí z formy džemem a připravte čoko hmotu na finální úpravu: V misce rozehřejte máslo s nalámanou čokoládou, přidejte jemně prosátý moučkový cukr a utřete vše dohladka. Konzistenci hmoty upravte přídavkem dalšího cukru, musí se dobře roztírat. Povrch celého dortíku jí pak pomocí špachtle upravte. Než hmota ztuhne, dozdobte ji otisky bříškem lžíce a bok obsypejte čokoládovou rýží. Opět vše nakonec nechte v chladničce ztuhnout.
(Navštíveno 275x, dnes 1x)

Postup

1
Další

Rozměklé máslo vyšlehejte s krupicovým cukrem (nemusí se zcela rozpustit) a metlami šlehače do pěny zapracujte rozehřátou čokoládu

2
Další

Dále do vyšlehaného základu zapracujte metlami šlehače rozklepnutá vejce (jedno po druhém). Měla by mít pokojovou teplotu!

3
Další

Lísková jádra opražte nasucho v pánvi, vymněte z nich tmavé slupky a jemně nastrouhaná promíchejte v misce s moukou a „prdopečem“

4
Další

Připravenou směs zapracujte stěrkou zvolna do vyšlehané pěny spolu s mlékem (dle potřeby) a těsto krátce, ale důkladně vymíchejte

5
Další

Ne příliš řídké těsto nalijte do formy o průměru 22 až 24 cm vyložené papírem na pečení a korpus ve vyhřáté troubě upečte (viz recept)

6
Další

Zchladlý korpus nahoře skrojte (rovně odřízněte vypouklé bříško) a celý 2x vodorovně prokrojte. Získáte celkem 3 kruhové pláty

7
Další

Želatinu namočte v troše vody a nabobtnalé rozehřejte. Džem krátce provařte, vmíchejte do něj želatinu a vše nechte zvolna chladnout

8
Další

Jeden z piškotů vložte do čisté formy, svlažte ho alkoholem a rozetřete na něj polovinu želé. Přiložte druhý plát a postup zopakujte

9
Další

Složený korpus nechte ve formě zchladnout. V rozehřátém másle rozpusťte nalámanou čokoládu a vše vymíchejte dohladka s moučkovým cukrem

Předchozí
Rychlá tortilla
Další
Cordon Bleu, ostužkovaná roládová legenda
Předchozí
Rychlá tortilla
Další
Cordon Bleu, ostužkovaná roládová legenda
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here