Ingredience
-
225 g máslo
-
200 g krupicový cukr
-
120 g moučkový cukr
-
100 g bílá čokoláda
-
150 g hořká čokoláda
-
300 g hladká mouka
-
100 g lískové oříškyjemně nastrouhané a opražené
-
2 lžičky kypřící prášek do pečiva
-
80 ml mlékodle potřeby
-
6-8 lžic koňak
-
meruňkový džemnebo pomerančový
-
4 plátky želatiny
-
3 lžíce voda
-
50 g čokoládová rýže
Pracovní postup
Podstatu dortíku tvoří piškot, jehož základ je vyšlehaný s rozehřátou bílou čokoládou. A aby toho nebylo málo, ve směsi sypkých přísad mají nezastupitelné místo voňavě opražené a slupek zbavené nastrouhané lískové oříšky. Zajímavá je samozřejmě i náplň tvořená pomerančovou marmeládou, ale nahradit ji lze bez obav meruňkovým džemem.
Postup:
- Měkké máslo vyšlehejte s cukrem (nemusí se zcela rozpustit) a metlami šlehače do pěny zapracujte rozehřátou čokoládu. Po jednom do základu dále zašlehejte rozklepnutá vejce. Zvlášť promíchejte mouku s jemně nastrouhanými, v suché pánvi opraženými a tmavých slupek zbavenými lískovými jádry i s práškem do pečiva a směs zvolna zapracujte stěrkou do vyšlehané pěny spolu s mlékem (dle potřeby). Ne příliš řídké těsto nalijte do formy o průměru 22 až 24 cm vyložené papírem na pečení a korpus při 170 °C upečte (cca 40 až 50 minut, nutná zkouška špejlí). Hotový nechte ve formě 5 minut vydýchat, uvolněte ho pak a nechte ho zcela vychladnout.
- Nastříhané želatinové plátky namočte v troše vody a nabobtnalé opatrně rozehřejte. Džem přiveďte v žáruvzdorné misce v mikrovlnce k varu a po krátkém zchladnutí do něj vmíchejte želatinu. Hmotu nechte za občasného promíchání zvolna chladnout. V mezičase skrojte rovně zchladlý korpus (odkrojte vypouklé bříško) a celý 2x prokrojte. Získáte 3 kruhové pláty. Spodní uložte zpět do formy či ráfku, svlažte ho alkoholem a rozetřete na něj polovinu vlažného želé. Přiložte druhý piškotový plát a postup zopakujte. Složený korpus uložte v chladu, želé v mezivrstvách musí ztuhnout.
- Bok ztuhlého dortíku potřete po vyjmutí z formy džemem a připravte čoko hmotu na finální úpravu: V misce rozehřejte máslo s nalámanou čokoládou, přidejte jemně prosátý moučkový cukr a utřete vše dohladka. Konzistenci hmoty upravte přídavkem dalšího cukru, musí se dobře roztírat. Povrch celého dortíku jí pak pomocí špachtle upravte. Než hmota ztuhne, dozdobte ji otisky bříškem lžíce a bok obsypejte čokoládovou rýží. Opět vše nakonec nechte v chladničce ztuhnout.
Postup
1
Další
|
|
2
Další
|
Dále do vyšlehaného základu zapracujte metlami šlehače rozklepnutá vejce (jedno po druhém). Měla by mít pokojovou teplotu! |
3
Další
|
|
4
Další
|
Připravenou směs zapracujte stěrkou zvolna do vyšlehané pěny spolu s mlékem (dle potřeby) a těsto krátce, ale důkladně vymíchejte |
5
Další
|
Ne příliš řídké těsto nalijte do formy o průměru 22 až 24 cm vyložené papírem na pečení a korpus ve vyhřáté troubě upečte (viz recept) |
6
Další
|
|
7
Další
|
Želatinu namočte v troše vody a nabobtnalé rozehřejte. Džem krátce provařte, vmíchejte do něj želatinu a vše nechte zvolna chladnout |
8
Další
|
|
9
Další
|
Složený korpus nechte ve formě zchladnout. V rozehřátém másle rozpusťte nalámanou čokoládu a vše vymíchejte dohladka s moučkovým cukrem |