Ingredience
-
1 kg švestky
-
6 lžic krupicový cukr
-
špetka skořice mletá
-
špetka hřebíček mletý
-
piškot
-
6 vejce
-
100 g krupicový cukr
-
1 sáček vanilkový cukr
-
2 lžíce tuzemák
-
100 g hladká mouka
-
2 sáčky kypřící prášek do pečiva
-
40 g dětské piškotyjemně drcené
-
150 g lískové oříšky
-
náplň:
-
500 ml smetana ke šlehání
-
2 sáčky vanilkový cukr
Pracovní postup
Jak švestky do takového dortu efektně „zabudovat“? Třeba v podobě kořeněného želé, které připomíná ze všeho nejvíc fajnový domácí džem a také se dá v této podobě konzervovat. Tady je ovšem na druhý den po uvaření, kdy v chladu řádně ztuhne, naložíte mezi dva oříškové drobečkové piškotové pláty (viz poměrně nevídaný recept) a přidáte navrch mocnou vrstvu ochucené vyšlehané smetany, tedy šlehačky. A nechce-li se vám snad tak dlouho čekat, potom pro vás máme jednu dobrou radu: Do ještě teplého rozvaru přidejte v troše vody nabobtnalou želatinu, dobře vše vymíchejte a želírující hmotu hned plňte do formy či ráfku.
Náš tip:
Často se stane, že korpus se při pečení ve formě mírně propadne a vytvoří „lavór“. V důsledku toho je pak nesnadné prokrajování piškotu nožem či strunou na 3 pláty (vrchní se často neudrží pohromadě). V takovém případě dort složte pouze ze 2 plátů a z potrhaného třetího vytvořte úhledné kousky, jimiž povrch mocné šlehačkové vrstvy dozdobíte společně se šlehačkovými pusinkami a nakrájenými švestkami
Jak na to krok za krokem:
- Den dopředu připravte kořeněný ovocný rozvar: Vypeckované švestky nakrájejte na menší kousky a svařte je v kastrolu na plotně s cukrem a veškerým kořením. Získat musíte hustší hmotu (zcela ji nerozvařte!), kterou odstavíte a zchladlou uložíte přes noc v chladničce, aby téměř ztuhla.
2. Na korpus vyšlehejte z oddělených bílků se špetkou soli pevný sníh a po lžících do něj šlehačem zapracujte oba druhy cukru. Dále do pěny postupně zašlehejte žloutky a po troškách tuzemák. Mouku promíchejte zvlášť s práškem do pečiva, drcenými piškoty i jemně nastrouhanými „lískáči“ a sypkou směs zapravte stěrkou do vyšlehaného základu. Vymíchané těsto nalijte do formy o průměru 26 cm vyložené papírem na pečení a korpus při 170 °C upečte (cca 25 až 30 minut, vyplatí se zkouška špejlí). Hotový nechte ve formě 5 minut vydýchat a pak ho uvolněte. Zcela vychladlý 2x prokrojte; získáte celkem 3 kruhové pláty. Jeden z nich zavřete zpět do čisté formy či ráfku a naložte na něj veškeré švestkové želé. Povrch náplně uhlaďte a přiklopte druh plát. Následuje silnější vrstva smetany vyšlehané s vanilkovým cukrem a pak třetí plát, pokud se vám ho podařilo udržet vcelku (viz Náš tip). Dortík z ráfku po krátkém zchladnutí uvolněte, celý potřete další šlehačkou, bok obsypte mandlovými lupínky a na povrch přidejte šlehačkové pusinky a libovolně upravené švestky.
Postup
1
Další
|
|
2
Další
|
Do propracované bílkové pěny zašlehejte dále žloutky, pěkně jeden po druhém, a po troškách tuzemák (přidávejte ho lžící) |
3
Další
|
Zvlášť promíchejte mouku s práškem do pečiva, podrcenými a jemně prosátými piškoty i jemně nastrouhanými lískovými oříšky |
4
Další
|
Sypkou směs zapravte stěrkou do vyšlehané pěny, vymíchané těsto nalijte do formy o průměru 26 cm a korpus upečte (viz recept) |
5
Další
|
|
6
Další
|
V předstihu rozvařte nakrájené vypeckované švestky s cukrem a veškerým kořením. Hustý rozvar odstavte a uložte přes noc v chladu |
7
Další
|
|
8
Další
|
Následuje silná vrstva šlehačky ochucené vanilkovým cukrem a třetí pečený plát, máte-li jej k dispozici (viz Náš tip) |
9
Další
|