Ingredience
-
500 g Lístkové těsto
-
750 ml mléko
-
200 ml smetana
-
3 lžíce krupicový cukr
-
6 ks žloutek
-
4 sáčky vanilkový pudink
-
čtvrtinka máslo
-
3 lžičky moučkový cukr
-
50 ml karamelový likérmůže být vaječný
-
300 ml smetana ke šlehání
-
1-2 ztužovač
-
Na ozdobu:
-
čokoládová poleva
-
šlehačka
-
koktejlové třešně nebo sezónní ovoce
Pracovní postup
Z jakého slovního základu je odvozený název tohoto pohádkově jemného dezertu, se lze jen dohadovat. Z logiky věci vyplývá, že je to krémová buchta. Jenže na východním Slovensku se kremeše připravují hlavně na svátek podobný českému posvícení, kterému se říká „kermeš“ a pekla je i babička Jany Fajgelové na Spiši. „U nás doma je milovali všichni, ale jednu chybičku přece jen měly,“ vzpomíná.
„Spodní plát s vrstvou krému a šlehačky se totiž přiklápěl dalším plátem pečeným vcelku, který se při porcování dezertu lámal a drobil. Proto maminka jeho pečení vylepšila a ještě před upečením jej dělí na plechu na menší obdélníčky. Výsledkem jsou nadýchané polštářky, které se pokládají na buchtu jeden vedle druhého a řezy nožem se pak vedou mezi nimi.“
Jana nám také prozradila, že na Slovensku se u příležitosti významných svátků připravují kremeše ještě slavnostnější, u kterých se používá na vrchní plát místo lístkového těsta medové. A možná je ještě jedna obměna, při které se šlehačka neroztírá na vrstvu krému uvnitř, ale nanáší se až na řezy na talířcích…
Jak na to
Těsto rozválejte do podoby dvou plátů a první upečte na plechu vcelku. Druhý pak rozdělte rádýlkem na 25, příp. 30 obdélníčků. Mezitím svařte mléko se smetanou a cukrem a přidejte špetku soli. Zvlášť rozšlehejte v troše mléka žloutky s pudinkovým práškem, vlijte do vroucího mléka se smetanou a pudink svařte. Po odstavení jej zchlaďte ve vodní lázni. V misce utřete máslo s trochou moučkového cukru a do pěny zašlehejte likér (mandlový nepoužívejte, krém je pak nahořklý!). Dále zašlehejte zchladlý puding a krém rozetřete ve vyšší vrstvě na plát těsta pečený vcelku. Následuje vrstva smetany vyšlehané se ztužovačem a upečené obdélníčky. Po zchladnutí moučník rozdělte a řezy ozdobte kopečky šlehačky s ovocem.
Postup
1
Další
|
|
2
Další
|
|
3
Další
|
|
4
Další
|
|
5
Další
|
|
6
Další
|
|
7
Další
|
|
8
Další
|
|
9
Další
|
|
10
Další
|
|
11
Další
|
|
12
Další
|