Ingredience
-
550 g hladká mouka
-
1 lžička sůl
-
2 lžičky kypřící prášek do pečiva
-
2 lžíce sádlo
-
370 ml voda
Pracovní postup
Tortilla ovládla svět zásluhou mexické kuchyně, která ji ovšem převzala od Španělů, a ti se tento původně cizrnový chléb naučili péct od Arabů. Dnes se k přípravě těchto placek používá převážně mouka kukuřičná, ale může být i hladká pšeničná. To pro případ, že tu zkusíte sami; nic na tom totiž není. A aby toho nebylo málo, můžete si hotovými tortillami pohrát ještě trochu jinak a nikdo vám nebude ani trochu vyčítat, že chléb není coby boží dar na hraní…
Jak na to
Odváženou hladkou mouku promíchejte v míse nasucho se solí a práškem do pečiva, přidejte sádlo a prsty je do sypké směsi zapracujte, získat musí drobtovitou strukturu. Dále k základu postupně přilévejte vodu a obsah mísy dál hněťte, dokud se nespojí do podoby kompaktního těsta. Bochánek přeložte na vál poprášený hladkou moukou a opět ho rukama důkladně prohněťte. Dobře vypracované těsto rozdělte na 15 stejně velkých dílků, ze kterých ukoulíte v dlaních bochánky. Každý rozpracujte válečkem do podoby kruhové placky, kterou v silně rozpálené pánvičce na plotně (ideální je těžká litinová) po obou stranách upečete. Tortilly pečte jen krátce po dobu několika vteřin, rozhodně neodcházejte od plotny; těsto musí zůstat světlé a na jeho povrchu se vytvoří tmavé puchýře. Takto upravené placky jsou připravené k okamžité konzumaci či dalšímu zpracování, případně je uložte v mrazáku.
Náš tip:
Pro pozdější použití proložte jednotlivé tortilly listy papíru na pečení a uložte je ve vhodné krabičce v mrazáku. K jejich rozmražení pak budete potřebovat pouze několik málo minut, případně je znovu prohřejte v suché pánvi na plotně.
Postup
1
Další
|
|
2
Další
|
|
3
Další
|
|
4
Další
|
|
5
Další
|
|
6
Další
|