Ingredience
-
250 g hladká mouka
-
250 ml smetana ke šlehání
-
250 g sýr niva
-
250 g měkký salám
-
vejce na potření
-
kmín nebo mák
-
hrubá sůl
Pracovní postup
Tyto mušličky z těsta bílého jako vosk (obsahuje pouze hladkou mouku, špetku soli a sladkou smetanu na šlehání) zvládnete v cuku-letu, stejně jako náplň dovnitř (pokrájený měkký salám s jemně strouhaným výrazným sýrem). A pokud snad chcete experimentovat ještě s příchutěmi, potom vyražte rychle pro něco zeleného a voňavého do zahrádky. Anebo zapátrejte v šuplíku s kořením.
Napovídat vám určitě nemusíme, co všechno je v tomto směru včetně náplně možné. Křupavá pikantní dobrota je pak upečená za chviličku. Chutnat bude hlavně teplá, ale nic nezkazíte ani s mušličkami zchladlými. Podávat je můžete k pivu, vínu atd.
Jak na to
Odváženou mouku smíchejte se solí, přilijte smetanu a vytvořte bílé těsto. Dle chuti je dosolte. Hned z něj vypracujte na pomoučeném válu plát silný 5 mm, ze kterého vypíchnete kolečka o průměru asi 8 cm. Do středu každého naložte kopeček směsi jemně strouhaného sýra s nadrobno pokrájeným salámem. Plátek přehněte přes náplň napůl a okraje vzniklé mušličky stlačte vidličkou. Vytvoříte tak dekorativně zoubkovaný kraj. Povrch kousků potřete na plechu s pečicím papírem rozšlehaným vejcem, posypte je mákem nebo kmínem, hrubou solí a všechny upečte při 180 oC dozlatova. Chcete-li pečivo ještě pikantnější, potom můžete náplň okořenit černým mletým pepřem.
BEZVA FINTA: Zajímavého efektu také docílíte, když spojené okraje každého kousku stlačíte kosticí určenou k modelování marcipánu (má tvar tlapky s drápky). Potěr vajíčkem na povrchu otisknutý dekor během pečení zajímavě barevně zvýrazní.
Postup
1
Další
|
|
2
Další
|
|
3
Další
|
|
4
Další
|
|
5
Další
|
|
6
Další
|