Ingredience
-
150 g sušenky amarettini
-
60 g máslo
-
500 g měkký tvaroh
-
130 g krupicový cukr
-
2 sáčky vanilkový pudink
-
3 lžíce kukuřičný škrob
-
2 vejce
-
1 ks citronová kůrajemně strouhaná
-
3 řapíky rebarbora
-
250 ml smetana ke šlehání
-
gelová potravinářská barva růžová
Pracovní postup
Jak na to
- Sušenky naložte do mikrotenového sáčku, uložte vše 1 hodinu v mrazničce a válečkem kousky rozmačkejte. Drť přesypte do misky, přidejte rozehřáté vlažné máslo, vše dobře propracujte a na pohled suchou drobenku napěchujte v rovnoměrně silné vrstvě do kruhové dortové formy o průměru 20 cm vyložené kolečkem papíru na pečení.
- Tvaroh vymíchejte s cukrem, dále do základu zapracujte vanilkový pudinkový prášek včetně kukuřičného škrobu, přidejte vidličkou prošlehaná vejce s nastrouhanou citrónovou kůrou a opět vše promíchejte. Nakonec do krémového základu vmíchejte rebarborové řapíky, jež jste tence oloupali a nakrájeli na malé špalíčky. Náplň naložte na sušenkový základ ve formě a vložte vše do trouby vyhřáté na 180 oC Přibližně po 20 minutách snižte na 130 oC a koláč takto dopečte (cca 40 minut). Hotový nechte ve formě zcela vychladnout.
- Na dohotovení vyšlehejte smetanu s vanilkovým cukrem, dle úvahy šlehačku natónujte růžovou potravinářskou barvou a rozetřete ji na povrch dortíku. Dozdobit jej můžete cukrovým máčkem a květy růžových karafiátů či sakur.
Náš tip:
Pokuste se drobenku na dně formy při pěchování „vytáhnout“ alespoň zčásti i na bok, aby výsledkem vašeho snažení byla tenká skořepina – pomyslná vana na smetanovou krémovou náplň. A kousky reveňových řapíků do náplně mohou být i výrazně větší, aby daly vzniknout po upečení na řezu pohledné mozaice.