Ingredience
-
60 g máslo
-
125 g krupicový cukr
-
1 vanilkový cukr
-
2 bílky
-
70 g hladká mouka
-
špetka sůl
-
náplň:
-
50 g lískové ořechybez slupek
-
150 g máslozměklé
-
100 g moučkový cukr
-
50 ml smetana ke šlehání
Pracovní postup
Trubičky navoněné máslem a naplněné lísko-oříškovým krémem navodí už při prvním soustu pocit největší blaženosti a nenajdete člověka, který by v tu chvíli nevelebil zlaté ruce, jež tento zázrak stvořily. Nyní ale pár užitečných rad: V první řadě myslete na to, že výchozí kolečka se vyplatí péct po 4, maximálně 6 kusech, abyste je stačili horké stočit na vhodném válečku. Rychle totiž tuhnou!
A nebojte se ani trochu, až plátky těsta na plechu s papírem v troubě naskočí v počáteční fázi do podoby lívanců. Vzápětí „spadnou“, a jakmile zezlátnou, vyjměte je a pusťte se do rolování. Ztratit nesmíte ani vteřinu!
Náš tip:
Naplněné trubičky podávejte na velkém talíři či míse, ale můžete je také svázat stuhou po dvou do podoby elegantních porcí, kde každý stolující dostane jeden pár. Strouhané oříšky do krému raději prosejte, aby při plnění neucpávaly špičku! Než ale krém do trubiček napumpujete, vyplatí se je nechat chvíli odležet.
Jak na to:
Máslo vyšlehejte s oběma druhy cukru, postupně do pěny zašlehejte bílky, výkon šlehače snižte a zašlehejte do hmoty mouku se solí. Plech překryjte papírem, tužkou na něj obkreslete vykrajovačku o průměru 10 cm (jeden kruh vedle druhého, celkem 4 až 6), list obraťte a uložte zpět. Do středu každého kruhu naložte 1,5 lžičky těsta, paletkou je rozetřete po celé jeho ploše a takto všechny zaplňte.
Plech pak vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a plátky pečte dozlatova asi 10 minut. Upečené vyjměte a po krátkém vydýchání (10 vteřin) podeberte jeden po druhém špachtlí a naviňte na úzký dřevěný váleček. Chvilku na něm trubičku podržte, aby ztuhla, a hned srolujte další plátek. Zchladlé plňte lísko-oříškovým krémem: Oříšky opražte v troubě na pekáčku, a jakmile slupka na jejich povrchu popraská, nasypte je do textilní utěrky, vymněte a bílá jádra jemně nastrouhejte.
Máslo vyšlehejte s cukrem doběla a zašlehejte do pěny smetanu s většinou strouhaných ořechů. Krém naplňte do sáčku s řezanou špičkou (raději větší průměr!) a trubičky jím naplňte. Krémové konce pak posypte zbytkem drti a celé trubičky lehce poprašte moučkovým cukrem.
Postup
1
Další
|
|
2
Další
|
Do máslové pěny zašlehejte jeden po druhém oddělené bílky. Hmota díky tomu značně zřídne |
3
Další
|
Výkon šlehače snižte na minimum a zašlehejte do základu také odváženou mouku se špetkou soli |
4
Další
|
|
5
Další
|
Do středu vyznačených kruhů, jež papírem prosvítají, uložte 1,5 lžičky vypracovaného těsta |
6
Další
|
Těsto rozetřete paletkou po celé ploše každého kolečka a plátky v troubě dozlatova upečte |
7
Další
|
|
8
Další
|
Základ krému tvoří máslo vyšlehané s moučkovým cukrem s trochou smetany a strouhanými lískáči |
9
Další
|
9. Hladce vyšlehaný krém plňte do sáčku s větší řezanou špičkou, aby ji ořechy neucpávaly |
10
Další
|