Ingredience
-
4 celá vejce
-
4 žloutky
-
1 vanilkový cukr
-
150 g krupicový cukr
-
125 g polohrubá mouka
-
20 g kakao
-
0,5 lžičky prášek do pečiva
-
pomerančová zavařeninamůže být meruňková
-
6 pomeranče
-
šťáva z 1 citronu
-
5 lžic krupicový cukr
-
200 ml smetana ke šlehání
-
300 ml šlehačka
-
30 g máslo
-
2 lžíce med
-
100 ml voda
Pracovní postup
Tenhle dort je pomerančový uvnitř i na povrchu. A chutná fantasticky! Nenechte se proto odradit poněkud náročnější přípravou. V první řadě překvapí výchozí mechově nadýchaný piškotový plát. Přechovávejte ho proto na listu papíru a dokonce i po naplnění ho i s papírem rozdělte na stejně široké pruhy.
Díky tomu je pak snáze stočíte do podoby kruhového korpusu. Nenechte se také zmást řídkou konzistencí náplně; po nějaké době v chladu začne přece jen tuhnout! A už vůbec se nebojte glazovaných pomerančových plátků na povrchu; jsou fantastické!
Jak na to
Vyšlehejte 8 bílků se 75 g cukru včetně vanilkového a zašlehejte do pěny 6 žloutků. Dále do hmoty vmíchejte směs mouky s kakaem a práškem do pečiva, těsto rozlijte na plech (28 x 40 cm) s listem papíru na dně a plát při 220 oC upečte (10 minut). Mírně zchladlý překlopte na podložku s novým papírem a stáhněte z povrchu list původní.
Pomeranče okrájejte nožem až na dužninu a dílky oddělte od přepážek. Pokrájejte je na kousky, šťávu slijte a přidejte k ní citrónovou. Zvlášť nechte nabobtnat v 6 lžících šťávy želatinu. V další misce vyšlehejte zbylé 2 žloutky s cukrem, přidejte jemně strouhanou kůru z 1 pomeranče, citrusovou šťávu, vše vyšlehejte a nakonec vmíchejte pokrájenou dužninu a rozehřátou želatinu. Jakmile začne hmota houstnout, vmíchejte do ní šlehačku z 200 ml smetany. Tuhnoucí náplň rozetřete na plát potřený pomerančovým (meruňkovým) džemem a celý rozdělte nožem na pruhy široké 7 cm. První stočte jako roládu (papír odstraňte), kousek překlopte a boky obtočte dalšími pruhy krémem vždy dovnitř. Stočený korpus stáhněte pruhem alobalu nebo ráfkem a nechte ho v chladu ztuhnout (cca 2 hodiny). Poté ho ozdobte šlehačkou a zchladlými plátky karamelizovaného pomeranče i s kůrou (viz postup č. 3).
Bezva finta:
Potřít hladce boky dortu šlehačkou není snadné, a když se dílo podaří, je tác dole silně upatlaný. Zabráníte tomu, když dort dole „obložíte“ několika proužky papíru (musí se mírně zasunout pod jeho spodní okraj) a po potření boků jeden po druhém opět vytáhnete.
Postup
1
Další
|
|
2
Další
|
2. Postupně zašlehejte do vypracovaného sněhu 6 žloutků (2 odložte stranou). Pěna díky tomu získá jemně žlutou barvu |
3
Další
|
3. Zvlášť smíchejte polohrubou mouku s práškovým kakaem (vyplatí se jej prosít přes jemné sítko) a s práškem do pečiva |
4
Další
|
4. Sypkou směs zapracujte po částech do připravené pěny a těsto jen zlehka propracujte. Už je nešlehejte, aby „nespadlo“ |
5
Další
|
|
6
Další
|
6. Mírně zchladlý upečený plát překlopte na rovnou plochu s čistým kusem papíru a opatrně stáhněte z jeho povrchu původní list |
7
Další
|
7. Z oloupaných pomerančů vykrájejte dužninu (viz postup dole) a v troše šťávy smíchané s citrónovou nechte nabobtnat plátky želatiny |
8
Další
|
8. Zbylé 2 žloutky utřete s cukrem, přidejte veškerou citrusovou šťávu a jemně strouhanou kůru z 1 pomeranče. Vše vyšlehejte |
9
Další
|
9. Do zředěného žloutkového základu vmíchejte i drobně pokrájenou pomerančovou dužninu a rozehřátou mírně zchladlou želatinu |
10
Další
|
|
11
Další
|
11. Tuhnoucí náplň (je třeba chvíli vyčkat) rozetřete na piškotový plát potřený tence pomerančovým nebo meruňkovým džemem |
12
Další
|
12. Naplněný plát nechte chvíli v chladu (hmota ztuhne), rozdělte jej pak na 3 stejně široké pruhy a jeden stočte jako roládu |
13
Další
|
13. Stočený kousek překlopte a obtočte dalšími pruhy náplní dovnitř. Práci vám usnadní spodní pruhy papíru, ale postupně je odstraňte |
14
Další
|