0 0
Vepřová panenka v listovém těstě

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Vepřová panenka v listovém těstě

Národní kuchyně

V listovém těstě se dají zapékat všechny druhy masa. Ale musí být vždy kvalitní, používané kupříkladu na minutky, aby se stačilo v poměrně tenkém zábalu patřičně propéct. Tuto podmínku dokonale splňuje vepřová panenka. Zapečená v listovém těstě zůstane pěkně křehká a lahodně šťavnatá.

  • Střední

Ingredience

Pracovní postup

Sdílejte

Jestliže tuto úpravu ještě neznáte, potom to urychleně napravte, protože nevíte, o co se připravujete. Nepoznat chuťový prožitek, který je na konci tohoto nevšedního pečení, je opravdový hřích! Hlavní roli zde samozřejmě hraje použité kvalitní maso, ale také anglická slanina, krájená nejlépe na velké plátky, a pak ještě špenát.

Použijte ovšem čerstvý listový, nikoli mraženou zelenou břečku. Sice je to práce navíc, než ho odstopkujete, operete, osušíte a podusíte na cibuli osmahnuté na dobrém špeku, nejlépe domácím, ale vyplatí se to. Nejenže skvěle chutná, ale významně se podílí také na vzhledu tohoto kulinárního díla. Musíte ale upečenou panenku nakrájet na plátky.

Podávejte ji pak teplou, ideálně s pečeným bramborem ve slupce, doplněnou holandskou, šafránovou nebo jinou jemnou omáčkou s bešamelovým základem. Výborná je ale i zastudena, třeba jako součást rautového stolu.

Jak na to:

Ne pánvi vyškvařte pokrájený špek, ke zlátnoucím škvarečkům přidejte jemně nasekaný česnek a orestujte ho (rozvoní se). Následuje cibule, a když zesklovatí, přidejte oprané a osušené špenátové listy bez stopek. Rychle je orestujte, poduste, aby neztratily barvu, osolte, opepřete a po odstavení nechte vychladnout. Z těsta vypracujte větší obdélníkový plát, poklaďte jej plátky anglické slaniny a do vrstvy špenátu uložte panenku. Pečlivě ji zabalte (zapracujte konce), přeložte na plech s pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a několikrát těsto nahoře nožem šikmo nařízněte, aby mohla při pečení unikat ven pára. Pečte ji asi hodinu; 15 minut při 200 0C a pak teplotu stáhněte na 170 0C.

 

(Navštíveno 6 243x, dnes 1x)

Postup

1
Další

Na pánvi orestujte nadrobno pokrájený špek, přidejte nasekaný česnek, a když se rozvoní, přisypte pokrájenou cibuli

2
Další

Cibuli nechte zesklovatět a přidejte k ní stopek zbavený, opraný a osušený listový špenát. Orestujte ho a krátce poduste

3
Další

Špenát duste krátce, pouze aby změknul. Nesmí ztratit barvu. Před odstavením ho ochuťte solí a černým mletým pepřem

4
Další

Z listového těsta vypracujte na pomoučeném válu obdélníkový plát silný 3 mm a poklaďte ho vrstvou plátků anglické slaniny

5
Další

Na slaninu naložte zchladlý špenát, rovnoměrně ho rozprostřete a do středu plátu uložte očištěnou vepřovou panenku

6
Další

Nejprve zapracujte pečlivě oba konce budoucí rolky (těsto založte), aby jimi nemohla vytékat při pečení ven šťáva

7
Další

Poté přes maso střídavě přeložte delší klopy plátu těsta tak, aby byla panenka pokrytá vrstvou špenátu také nahoře

8
Další

Zabalenou nohavici přeložte na plech s pečicím papírem (může být pekáč) a její povrch potřete rozšlehaným vejcem

9
Další

Než vložíte zabalenou panenku do trouby, nařízněte těsto nahoře několikrát šikmo nožem, aby mohla při pečení unikat pára

m_matejka

Předchozí
Zabíjačkové lahůdky: Jak na domácí tlačenku
Další
Plněné řízky snadno, rychle, bez trápení
Předchozí
Zabíjačkové lahůdky: Jak na domácí tlačenku
Další
Plněné řízky snadno, rychle, bez trápení
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here