Ingredience
-
200 g listové těsto
-
300 g vepřová panenka
-
200 g listový špenát
-
100 g anglická slanina
-
100 g špek
-
3 stroužky česnek
-
1 cibule
-
1 vejce na potření
Pracovní postup
Jestliže tuto úpravu ještě neznáte, potom to urychleně napravte, protože nevíte, o co se připravujete. Nepoznat chuťový prožitek, který je na konci tohoto nevšedního pečení, je opravdový hřích! Hlavní roli zde samozřejmě hraje použité kvalitní maso, ale také anglická slanina, krájená nejlépe na velké plátky, a pak ještě špenát.
Použijte ovšem čerstvý listový, nikoli mraženou zelenou břečku. Sice je to práce navíc, než ho odstopkujete, operete, osušíte a podusíte na cibuli osmahnuté na dobrém špeku, nejlépe domácím, ale vyplatí se to. Nejenže skvěle chutná, ale významně se podílí také na vzhledu tohoto kulinárního díla. Musíte ale upečenou panenku nakrájet na plátky.
Podávejte ji pak teplou, ideálně s pečeným bramborem ve slupce, doplněnou holandskou, šafránovou nebo jinou jemnou omáčkou s bešamelovým základem. Výborná je ale i zastudena, třeba jako součást rautového stolu.
Jak na to:
Ne pánvi vyškvařte pokrájený špek, ke zlátnoucím škvarečkům přidejte jemně nasekaný česnek a orestujte ho (rozvoní se). Následuje cibule, a když zesklovatí, přidejte oprané a osušené špenátové listy bez stopek. Rychle je orestujte, poduste, aby neztratily barvu, osolte, opepřete a po odstavení nechte vychladnout. Z těsta vypracujte větší obdélníkový plát, poklaďte jej plátky anglické slaniny a do vrstvy špenátu uložte panenku. Pečlivě ji zabalte (zapracujte konce), přeložte na plech s pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a několikrát těsto nahoře nožem šikmo nařízněte, aby mohla při pečení unikat ven pára. Pečte ji asi hodinu; 15 minut při 200 0C a pak teplotu stáhněte na 170 0C.
Postup
1
Další
|
|
2
Další
|
Cibuli nechte zesklovatět a přidejte k ní stopek zbavený, opraný a osušený listový špenát. Orestujte ho a krátce poduste |
3
Další
|
Špenát duste krátce, pouze aby změknul. Nesmí ztratit barvu. Před odstavením ho ochuťte solí a černým mletým pepřem |
4
Další
|
|
5
Další
|
|
6
Další
|
Nejprve zapracujte pečlivě oba konce budoucí rolky (těsto založte), aby jimi nemohla vytékat při pečení ven šťáva |
7
Další
|
Poté přes maso střídavě přeložte delší klopy plátu těsta tak, aby byla panenka pokrytá vrstvou špenátu také nahoře |
8
Další
|
Zabalenou nohavici přeložte na plech s pečicím papírem (může být pekáč) a její povrch potřete rozšlehaným vejcem |
9
Další
|