Ingredience
-
voda
-
sůl
-
máslo
-
hrubá mouka
-
mléko
-
vanilkový pudink
-
krupicový cukr
-
ovoce na dozdobeníjahody, meruňky, maliny nebo stružiny
Pracovní postup
RADY: Proč se některým pekařkám stále nedaří odpalované těsto? Příčin může být několik a rozhodně platí, že hned po prvním neúspěchu netřeba házet flintu do žita. V první řadě existuje několik osvědčených receptů, jež pracují pokaždé s jiným druhem mouky a také máslo je možné v nich zaměnit za olej.
Svařený základ pro odpalované těsto je také třeba v kastrolu za stálého míchání důkladně prohřát (nesmí se lepit na dno), a když je hotový, zchlaďte jej, aby nepálil na dotyk. Teprve potom do hmoty zašlehejte celá vejce. Ale postupně jedno za druhým!
Těsto je hotové, větrníčky nastříkané na plech, ale proč při pečení nevyskočily? Možná jste zapomněli vložit do trouby ještě před plechem kastrol s vroucí vodou (pára proces pečení podpoří) a navrch stříkněte dovnitř před uzavřením dvířek trochu vody. Kuchyň bude sice připomínat parní lázně, ale vyplatí se to. A pak už troubu neotírejte až do doby, kdy větrníčky začnou nabírat zlatavou barvu!
Ingredience pro krémové větrníčky:
500 ml vody, špetka soli, 180 g másla, 350 g hrubé mouky, 8 vajec; vanilková náplň: 300 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 3 lžíce pískového cukru, 200 g másla; karamelová šlehačka (viz recept níže), ovoce na ozdobu, např. jahody, maliny, ostružiny…
Jak na to:
Vodu, olej a sůl přiveďte ve větším kastrolu k varu, postupně přisypte mouku, těsto důkladně vymíchejte a dál je za stálého zahřívání míchejte, dokud se nepřestane lepit na dno. Poté je odstavte a přeložte do mísy, kde je hnětačem dál občas „prošťouchněte“. Jakmile zchladne na 40 ͦ C (mírně teplé na dotek prsty), zašlehejte do něj postupně vejce.
Vymíchané hladké těsto naplňte do sáčku s ostře řezanou špičkou o větším průměru a na plech s pečicím papírem z něj nastříkněte 2x zatočené velké pusinky (větrníčky). Pečte je při 220 ͦ C asi 15 až 20 minut, ale ještě před tím vložte do trouby kastrůlek s horkou vodou. Zdárnému pečení pomůže, když dovnitř střihnete ještě lžící trochu vody.
Troubu pak za žádných okolností neotvírejte, dokud větrníčky nezezlátnou. Ještě horké prokrojte nožem, půlky rozevřete a nechte zchladnout. Plňte je pak ze sáčku nejprve vanilkovým krémem (máslo se zašlehaným slazeným vanilkovým pudinkem) a přidejte vrstvu karamelové šlehačky
Postup
1
Další
|
|
2
Další
|
Jakmile zchladne (nepálí na dotyk), zašlehejte do něj postupně jedno za druhým všechna vejce |
3
Další
|
|
4
Další
|
|
5
Další
|
|
6
Další
|
Jako první plňte do zchladlých a vydýchaných větrníčků vanilkový krém vyšlehaný z másla s hustým slazeným vanilkovým pudinkem |
7
Další
|
|
8
Další
|
|
9
Další
|
Na polití použijte kupovaný fondán na věnečky (dodává např. firma Kovandovi) a rozehřejte jej v rendlíku s trochou vody |
10
Další
|
Každé víčko pak uchopte za okraj, jeho povrch ve fondánové hmotě smočte a opatrně je uložte na naplněný větrníček |