Ingredience
-
280 g moučkový cukr
-
1 vanilkový cukr
-
3 žloutky
-
celé vejce
-
máslona vymazání formiček
Pracovní postup
„Našla jsem tento recept v sešitě, který jsem zdědila od mé prababičky,“ píše Jiřina Volná, která se s námi o návod podělila. Toto nadýchané, na jazyku se rozplývající cukroví se dělalo už v době, kdy ještě nebyly elektrické šlehače a těsto se míchalo půl hodiny a více ručně. Dnes ho díky technice budete mít hotové za pár minut.
Náš tip:
Přizvěte k pečení tohoto cukroví i své děti a vnoučata. Zvláště při vymazávání formiček budou vděčnými pomocníky, svými prstíky to totiž zvládnou mnohem dokonaleji, než dospěláci! A ještě jedna rada: Tohle cukroví se v troubě nepeče, ale suší! Takže spěch opravdu není na místě.
Postup
1
Další
|
Nejprve důkladně vymažeme suché (!) formičky máslem. „Zkusila jsem olej, sádlo, ztužený tuk i Heru, ale nejlépe jdou opravdu vyklápět z másla“, doporučuje autorka receptu. |
2
Další
|
Vymazané formičky si připravíme na plech. Množství těsta je asi na 60 kusů menších formiček. |
3
Další
|
V míse vyšleháme cukr, vejce a žloutky do husté pěny asi 8 minut elektrickým šlehačem. |
4
Další
|
Do připravených formiček dáváme lžičkou těsto, nijak jej neroztíráme, samo se ve formičce rozleje. Neplníme je až po okraj, těsto se totiž vyfoukne a mohlo by vytéct. |
5
Další
|