0 0
Zabijačkové lahůdky: Pečená kolena

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Zabijačkové lahůdky: Pečená kolena

Národní kuchyně

Příležitost zúčastnit se opravdové zabijačky a vychutnat si všechny ty nepřeberné lahůdky, které při ní řezník připravuje, má jen málokdo z nás. Přesto to neznamená, že byste si tyhle hody nemohli dopřát v klidu domova také. Prozradíme vám, jak takové dobroty připravují ti nejvyhlášenější kulinářští mistři…

  • Střední

Ingredience

Pracovní postup

Sdílejte

Dopřejete si občas k večeři vepřové kolínko v podobě ovaru? Tato lahůdka má u nás neskutečné spousty příznivců. Ale zkusili jste je už pečené, samozřejmě dopředu marinované v pikantním kořeněném nálevu? Že je to příliš náročné? „Na taková slova určitě nedejte,“ tvrdí naše kulinární odbornice Marcela Matyášová.

 

Stačí si připravit kořeněný nálev podle jejího receptu.  „Příprava  ,mořidla´ samozřejmě nabízí příležitost k rozmanitým experimentům s jeho jednotlivými složkami. Důležitý je česnek, sůl, mletý černý pepř a dále mletá červená paprika – sladká i pikantní. Nechybí přídavek grilovacího koření, kterým ovšem můžete veškerou papriku nahradit (celý 1 sáček). Záleží jen na vás,“ prozrazuje autorka receptu.

A jakmile budete mít nálev hotový, scezený a zchlazený, můžete se pustit do operace, během které jej vpravíte injekční stříkačkou s velkou jehlou pro veterinární účely (běžně k dostání) do masa kolem kostí. Většina jej sice vyteče do pekáče, ale to není na závadu. „Kolínka ovšem nezapomeňte dopředu prošpikovat celými mandlemi! Přestože nemají na výslednou chuť prakticky žádný vliv, dodají pokrmu na zajímavosti,“ dodává Marcela Matyášová.

Jak na to:

Kolena očistěte (chloupky je třeba opálit a oškrábat), omyjte a osušte. Špičatým ostrým nožem maso přes kůži napíchejte a do zářezů vtlačte mandle. V hrnku na plotně svařte vodu se solí, černým pepřem, oběma druhy papriky, grilovacím kořením a lisovaným česnekem, přilijte do vroucího roztoku olej a nechte jej převařit. Po odstavení vmíchejte pivo, odvar zchlaďte a sceďte (hrubou složku ze sítka nevyhazujte!). Zchladlý roztok napíchejte v pekáči pomocí injekční stříkačky se silnou veterinární jehlou do masa kolem kostí (nevadí, že bude hojně vytékat). Povrch kolen nakonec potřete pastou ze sítka, přilijte do pekáče i zbytek marinády a vše nechte v chladu do druhého dne rozležet. Nezakrytá kolena pak pečte zvolna v troubě vyhřáté na 160 0C po dobu 4 hodin a občas je obraťte, případně podlijte trochou vody. Dočervena upečené maso musí být měkké a kosti rozpadavé. Podávejte je s chlebem, hořčicí a různými pikantními omáčkami.

(Navštíveno 148x, dnes 1x)

Postup

1
Další

1. V menším hrnci přiveďte na plotně k varu vodu se solí, černým mletým pepřem a sladkou i pálivou mletou červenou paprikou

2
Další

2. Dále přidejte prolisovaný česnek, nechte vše přejít varem a přilijte odměřený olej. Základ marinády znovu prudce provařte

3
Další

3. Svařený nálev můžete z plotny odstavit a přilijte do něj pivo. Obsah hrnce dobře promíchejte a nechte jej téměř vychladnout

4
Další

4. Po zchladnutí mořidlo sceďte přes ne příliš hrubé sítko, ale hrubou pevnou složku nevyhazujte, Ponechte ji pro další použití

5
Další

5. Vepřová kolena důkladně očistěte, přes kůži maso napíchejte ostrým špičatým nožem a do zářezů vtlačte neloupané celé mandle

6
Další

6. Mandlemi špikovaná kolena uložte do pekáče a scezený kořeněný nálev do nich napíchejte pomocí injekční stříkačky se silnou jehlou

7
Další

7. Většina nálevu vyteče z masa do pekáče, což nevadí. Přilijte ke kolenům i zbytek a jejich povrch potřete pastou z cedníku

8
Další

8. Marinovaná kolena nechte na pekáči do druhého dne v chladu odležet. Pečte je pak 4 hodiny při 160 0C bez poklopu a občas je obraťte

m_matejka

Předchozí
Kuřecí bábovka
Další
Tvarohové řezy s malinovými vlnami
Předchozí
Kuřecí bábovka
Další
Tvarohové řezy s malinovými vlnami
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here