Ingredience
-
2 větší vepřové koleno
-
50 g neloupané mandle
-
0,5 l voda
-
2 palice česnek
-
2 lžíce sůl
-
0,5 lžičky mletý pepř
-
2 lžíce sladká mletá paprika
-
grilovací koření
-
špetka mletá pálivá paprika
-
300 ml rostlinný olej
-
500 ml pivo
Pracovní postup
Dopřejete si občas k večeři vepřové kolínko v podobě ovaru? Tato lahůdka má u nás neskutečné spousty příznivců. Ale zkusili jste je už pečené, samozřejmě dopředu marinované v pikantním kořeněném nálevu? Že je to příliš náročné? „Na taková slova určitě nedejte,“ tvrdí naše kulinární odbornice Marcela Matyášová.
Stačí si připravit kořeněný nálev podle jejího receptu. „Příprava ,mořidla´ samozřejmě nabízí příležitost k rozmanitým experimentům s jeho jednotlivými složkami. Důležitý je česnek, sůl, mletý černý pepř a dále mletá červená paprika – sladká i pikantní. Nechybí přídavek grilovacího koření, kterým ovšem můžete veškerou papriku nahradit (celý 1 sáček). Záleží jen na vás,“ prozrazuje autorka receptu.
A jakmile budete mít nálev hotový, scezený a zchlazený, můžete se pustit do operace, během které jej vpravíte injekční stříkačkou s velkou jehlou pro veterinární účely (běžně k dostání) do masa kolem kostí. Většina jej sice vyteče do pekáče, ale to není na závadu. „Kolínka ovšem nezapomeňte dopředu prošpikovat celými mandlemi! Přestože nemají na výslednou chuť prakticky žádný vliv, dodají pokrmu na zajímavosti,“ dodává Marcela Matyášová.
Jak na to:
Kolena očistěte (chloupky je třeba opálit a oškrábat), omyjte a osušte. Špičatým ostrým nožem maso přes kůži napíchejte a do zářezů vtlačte mandle. V hrnku na plotně svařte vodu se solí, černým pepřem, oběma druhy papriky, grilovacím kořením a lisovaným česnekem, přilijte do vroucího roztoku olej a nechte jej převařit. Po odstavení vmíchejte pivo, odvar zchlaďte a sceďte (hrubou složku ze sítka nevyhazujte!). Zchladlý roztok napíchejte v pekáči pomocí injekční stříkačky se silnou veterinární jehlou do masa kolem kostí (nevadí, že bude hojně vytékat). Povrch kolen nakonec potřete pastou ze sítka, přilijte do pekáče i zbytek marinády a vše nechte v chladu do druhého dne rozležet. Nezakrytá kolena pak pečte zvolna v troubě vyhřáté na 160 0C po dobu 4 hodin a občas je obraťte, případně podlijte trochou vody. Dočervena upečené maso musí být měkké a kosti rozpadavé. Podávejte je s chlebem, hořčicí a různými pikantními omáčkami.
Postup
1
Další
|
|
2
Další
|
|
3
Další
|
|
4
Další
|
|
5
Další
|
|
6
Další
|
|
7
Další
|
|
8
Další
|