Sladkokyselé nakladačky
Máte na své zahrádce přebytek okurek a nevíte co s nimi? Zavařte je! Nejen, že budete mít co v zimě mlsat, ale dáte-li je do hezkých sklenic máte i originální dárek. Vyzkoušejte tradiční sladkokyselý nálev, který lahodí všem.
Suroviny:
- 1/2kg okurek ( 5 -7 cm)
- 200ml octa
- 25g soli
- 100g cukru
- Nové koření 2 kuličky na 1 sklenici
- celý pepř 2 kuličky na sklenici
- bobkový list 1ks na 1 sklenici
- 1/2 lžičky hořčičných semínek na sklenici
- 2 kolečka cibule, 2 kolečka mrkve, 2 kolečka křenu na 1 sklenici
- vinný list – nemusí být
- větvička kopru do každé sklenice
Postup:
Veškerou zeleninu umyjeme, okurky vezmeme kartáčkem. Mrkev, křen i cibuli nakrájíme. Okurky dle chuti necháváme celé, někdo má rád na kolečka či proužky.
Do sklenic vložíme nakrájenou zeleninu, koření a postupně vpichujeme nastojato okurky těsně vedle sebe tak, aby nevyplavaly.
Svaříme vodu s cukrem, solí a octem a ještě horkým nálevem zalijeme okurky ve sklenicích. Ty následně důkladně uzavřeme čistými a suchými víčky. Hotové sklenice vložíme do zavařovacího hrnce s teplou vodou a zahřejeme na 85 st. a sterilujeme přibližně 25 – 30 minut. Po uvaření sklenice hned vyjmeme a necháme vychladnout.
Zdroj foto: Fotobanka