Srbské rizoto aneb rizoto ze školní jídelny
Hodně dlouho jsem si myslela, že mám divné chutě, když s láskou vzpomínám na školní rizoto posypané sýrem. Ale po nějaké době jsem zjistila, že v tom nejsem sama, což byla poměrně úleva. Pokud také patříte do skupiny milovníků školního rizota, tak hurá do toho.
Suroviny:
rýže
zelenina dle chuti (rajčata, papriky, hrášek, kukuřice…)
máslo
cibule
kečup
sůl
pepř
Po všech různých variacích jsem zjistila, že nejlepší je použít lečo. Nakrájíte cibuli, papriky, rajčata a další zeleninu, kterou máte rádi. Na másle osmahnete cibulku, vložíte nakrájenou zeleninu, osolíte, opepříte a zalijete vodou. Tuto směs necháte vařit, dokud zelenina nezměkne. Já si do směsi vždy přidám i trochu kečupu – dodá na chuti a směs je hustější.
Mezitím si dáte vařit rýži a připravíte si maso dle chuti. Dětem nejvíce chutná kuřecí maso, ale rádi děláme i hovězí nebo vepřové nudličky.
A pak již nasypete na pekáč, smícháte, dochutíte a trochu zapečete (stačí 10-20 minut). Rizoto hlídejte, aby se Vám nevysušilo. Na závěr posypete sýrem, přidáte kyselou okurku a vítejte zpět ve školní jídelně
Dobrou chuť přeje Soňa J.