Švestkový koláč podle babičky Julinky
Nejlepší koláč, co jsem kdy měla je pochopitelně ten od babičky.
Suroviny:
- 1 kelímek smetanového jogurtu
- ½ kelímku cukru krupice
- 1,5 kelímku polohrubé mouky
- 1 vejce
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 1 panák rumu
- 1,5 kg čerstvých švestek
NA DROBENKU:
- 70 g másla
- 8 lžic hrubé mouky
- 4 lžíce cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce rumu
Postup:
Pečící formu vymažeme máslem a vysypeme moukou podle zvyku.
Do mísy vložíme kelímek bílého jogurtu, přidáme cukr a polohrubou mouku. Dále do těsta přidáme vejce, vanilkový cukr, kypřicí prášek do pečiva a případně dle chuti trochu rumu.
Těsto zamícháme a získáme vláčné těsto, podobné konzistenci kynutého těsta. Nalijeme ho do formy, výše asi 1,5 cm a uhladíme.
Omyté švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Na těsto je klademe hustě, trochu nastojato, aby se jich vešlo co nejvíce.
Drobenku z hrubé mouky, cukru krystalu, másla, vanilkového cukru a případně trošky rumu propracujeme rukama a hotovou nasypeme na koláč.
Koláč pečeme nejprve10 minut při 200 °C, pak teplotu snížíme na 180 °C a dál pečeme zhruba 30 minut.
Dobrou chuť!