Zapečený chřest
Suroviny:
- 1 svazek chřestu
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce octa
- 100g šunky
- 1 vejce
- 100ml 30% smetany
- 100g tvrdého sýra
- čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce strouhanky
- 1 lžíce másla
Postup:
Chřest očistíme, omyjeme a odřízneme dřevnaté konce. V hrnci přivedeme k varu vodu, do které jsme přidali ocet, sůl a cukr. Do vroucí vody vložíme chřest, tak aby špičky zůstali neponořené. Povaříme asi 5 minut, vytáhneme a zchladíme ve studené vodě.
Zapékací misku vytřeme máslem, chřest proplétáme šunkou, nebo obalíme po 3 stonkách a vkládáme do misky. Vejce rozšleháme se smetanou a nastrouhaným sýrem a pepřem. Směsí přelijeme připravený chřest. Nakonec posypeme opraženou strouhankou.
Vložíme do trouby předem vyhřáté na 180°C a pečeme 15 minut. Podáváme s bílým pečivem.
TIP: Místo šunky lze použít slanina. Chřest můžeme taky pokrájet na menší kousky a vznikne nám tak výborný zdravý koláč. Lze přidat i jiná zelenina, dle chuti.