Zimní polévka: RAJČATOVÁ POLÉVKA S CELEREM A SÝREM

Suroviny:
2 lžíce másla
1 cibule
½ celeru
1 lžíce hladké mouky
800ml zeleninového vývaru
500ml rajčatového pyré nebo šťávy
1 lžíce krystalového cukru
100g nastrouhaného sýra (goudy)
Hrst rukoly, sůl, pepř
Postup:
Cibuli nakrájíme na kostičky, celer nakrájíme asi na 2×2 cm. V hrnci rozpustíme máslo a na něm orestujeme cibuli, dokud nezesklovatí. Přihodíme celer a smažíme na mírném ohni asi 5 minut, občas promícháme. Přisypeme mouku, promícháme a ještě zhruba minutu osmažíme. Zalijeme vývarem, osolíme a povaříme 15 minut do změknutí celeru.
Vše rozmixujeme na hladký krém a přidáme rajčatové pyré a dochutíme cukrem dle chuti. Polévku necháme ještě pár minut provařit, je-li polévka hustá, můžeme ji naředit vývarem nebo vodou.
Polévku v misce ozdobíme sýrem a lístky rukoly.